Президентът на БФХГ Илиана Раева присъства на втората продукция на ансамбъла на България, Боряна Калейн и Стилияна Николова, която се проведе пет дни преди началото на Световното първенство по художествена гимнастика в София.
Раева заяви, че е доволна от показаното от момичетата, а целта е те да бъдат в оптимална форма за шампионата на планетата от 14 до 18 септември в "Арена Армеец".
Грациите показаха композициите си пред пълните трибуни на зала "София" тази вечер.
"Искам да благодаря на нашите верни фенове, които дойдоха да направят нещо като импровизирано изпращане на момичетата за Световното първенство. Наистина много оценявам тяхното присъствие тук и им благодаря от сърце. Доволна съм, много по-добре беше от предишната продукция представянето и на ансамбъла, и на двете момичета Боряна Калейн и Стилияна Николова. Доста усилия полагаме и мисля, че се виждат резултатите. Разбира се, допуснаха се някои малки грешки, имаше неточности, но по-скоро съм доволна, отколкото недоволна, защото вървим по една възходяща линия и целта е на Световното първенство да бъдат в оптимална форма всички", каза Раева след спектакъла.
Първите три отбора при ансамблите и медалистките в многобоя при жените ще получат квоти за олимпийските игри в Париж 2024, което е цел и пред българките.
"Всичко е цел. Естествено ще бъдем много щастливи, ако успеем да постигнем тази цел, но основното, което най-много ме вълнува, е следващите пет дни да направим много полезни тренировки и момичетата да влязат на Световното първенство със самочувствие и увереност, че могат. Разбира се, че целта да вземем квоти е тежест, всяко едно състезание е отговорност. Нашата задача е да успеем да се справим максимално с емоционалното състояние на момичетата пред родна публика", добави тя.
Това е второ домакинство за България на Световно първенство за последните четири години.
"Домакинството и помага, и не помага, в зависимост от това коя състезателка и кой отбор, български имам предвид, ще може да извлече максимално ползи от това, че сме организатори. Основното и най-важното е момичетата да се изолират абсолютно от силно емоционалната и обичаща публика, която ни очаква в "Арена Армеец" и да бъдат максимално концентрирани в това, което имат да правят на терена. Това е основната задача, върху която работим, освен съчетанията, които изчистваме до последни детайли", заяви Раева.
И днес тя награди деятелки по повод 70 години художествена гимнастика в България.
"На мен ми беше много лесно да работя, познавайки историята на спорта. Смятам, че всеки един състезател по художествена гимнастика трябва да знае тези велики жени, които са минали преди тях, които са проправяли пътеката. Когато наистина познаваш историята, силните са повече, увереността, самочувствието е по-голямо, особено в художествената гимнастика, където имаме такива традиции и толкова много успели гимнастички - световни шампионки. До момента те са 78. Дай Боже в събота да се поздравим с още", каза Илиана Раева.
По инициатива на втория вицепрезидент на БФХГ Невяна Владинова на входа на залата беше поставена кутия за събиране на дарения за пострадалите при наводненията в Карлово и околностите.
"Това е една страхотна трагедия, с която всички трябва да бъдем много съпричастни. Изцяло тази прекрасна идея е на вицепрезидента на федерацията и посланик на Световното първенство Невяна Владинова. Ние едва ли ще съберем толкова пари, че да помогнем на тези хора, но всеки със своята частица бихме могли да направим много и тези хора бързо да излязат от състоянието, в което се намират в момента. Огромно благодаря на Невяна за тази инициатива, ще го направим и на Световното първенство. Гордея се с Невяна Владинова! Това е едно изключително момиче, което доказа, че не само беше един много голям спортист, но има и едно много голямо сърце", каза президентът на БФХГ.
Раева отново коментира състоянието на Боряна Калейн, която преболедува коронавирус.
"Боряна много наруши подготовката си. Първо тя направи една много сериозна травма на една от Световните купи, в която прекрати участието си на финалите, след това лекувахме контузия, след това се разболя, вече ще стане един месец. Изкара тежък КОВИД една седмица, след това още една седмица имаше възстановителен период, две седмици излезе от релси. Истината е, че нейната треньорка Марияна Памукова ми се обади по телефона и заедно с Бранимира Маркова поискаха да помогна в подготовката. Правя всичко, което е по моите сили и възможности, по най-бързия начин с един оптимален план да й върнем вярата, самочувствието и това, че тя наистина е с огромни възможности. Боряна е един фантастичен състезател, който е от основните претенденти за титлата в София. В никакъв случай не искам да я натоварвам с това нещо, по-скоро се опитвам да я накарам да чувства удоволствие от огромния талант, който притежава и от начина, по който може да играе. Когато тя усети това нещо, а вече го прави на тренировки, мисля, че ще може да го приложи и на Световното първенство. Бог да е с нас тогава и всичко да е както трябва", каза Раева.
Тя заяви още, че темата за отсъствието на състезателките от Русия и Беларус изобщо не се коментира.
"Това е една тема, която беше дискутирана, когато трябваше. В момента никой не го коментира. Всичките ни съперници, както и ние, сме концентрирани изцяло в подготовката. Животът е непредвидим, всичко може да се случи в него. Случи се това нещо, ние трябва да продължим да работим и да правим всичко по най-добрия начин. Вие помните датата, на която България победи категорично непобедимата Русия, така че ние ги победихме. В момента в света има много силни гимнастички от България, Израел, Италия, в ансамблите Китай и Япония прибавям към тези три държави. . . Животът продължава, хората работят много, всички се стремим да направим максималното от този правилник, по който играем, и изобщо не е било тема за разговор дали Русия ще участва или не", завърши Илиана Раева.