Капитанът на ЦСКА Юрген Матай бе награден като най-добър футболист в Първа лига за месец август според InStat Index. Централният защитник заслужи статуетката в традиционната класация, която се организира за пети пореден сезон от Асоциацията на българските футболисти (АБФ), в сътрудничество с ИнСтат – една от най-големите компании за футболни анализи и статистика.
Нидерландецът натрупа InStat Index 277. По този начин той изпревари двама свои съотборници. Иван Турицов е втори с индекс 275, а призовата тройка допълва от Брадли де Нойер, който е с 270.
За първи път от създаването на класацията първите трима футболисти са от един и същи отбор. Това е втора победа за Юрген Матай, който бе спечелил класацията и за месец ноември 2021 година.
Припомняме, че за победител се обявява футболистът с най-висок InStat Index, който се определя чрез формула на основа действията на играча – голове, асистенции, точност на подавания, успешни единоборства и други показатели. Процентът на успешни действия увеличава индекса, като върху него оказва влияние и нивото на опонента в мача.