Филмовата музика отваря най-лесно младите хора към оркестровата музика. Това каза пред БТА диригентът Максим Ешкенази, който пристигна за репетиции с Русенската филхармония. Както „Утро“ вече съобщи, заедно с певицата Михаела Филева те ще представят концерт с филмова музика от Америка и България на 9 септември, петък, на централния площада в града. Специален гост ще бъде бийт бокс звездата Печенката.
По време на концерта ще звучи музика от филми като „Оркестър без име“, „Междузвездни войни“, „Васко да Гама от село Рупча“, „Индиана Джоунс“, „Отмъстителите“ и „Любимец 13“, „С деца на море“. Михаела Филева ще изпълни свои песни. Подготвени са и изненади за публиката.
„Подготвили сме и изненади. Една от тях е цялата тази симбиоза - филмова музика от Америка и от България. Това е симбиотично и по-различно, защото обикновено правим или едното, или другото. Да видим как ще се получи специално за русенската аудитория. Концертът е на открито и е безплатен. Той е подарък от общината и от фондация „Америка за България“, каза Ешкенази.
По думите му бързо и лесно се работи с Русенска филхармония. 
„С Русенска филхармония работя от много, много години. Познаваме се добре, всичко си знаем“, каза диригентът.
Концертът ще бъде представен на 16 септември и в София - на езерото „Дружба“.
По думите на Ешкенази много млади хора посещават симфонични концерти, в чиято програма е включена филмова музика.
„Филмовата музика и видеоигри музиката са жанрът, който отваря най-лесно младите хора към оркестровата музика“, каза Ешкенази.
По думите му филмовата музика от оркестровата е най-близка до хората, защото я чуват и от голям, и от малък екран. 
Ешкенази каза още, че е написал музиката към българския сериал „Отдел Издирване“. 
„Тя ще прозвучи и на концерта в Русе. Направили сме сюита, която публиката да може да чуе в концертна версия“, каза диригентът. 
Той споделя, че негова цел винаги е била да представи тази невероятна машина, наречена оркестър. По думите му оркестровата музика трябва да се учи, вижда и чува, за да се обича.