„Обезпокоени сме, виждайки високите цени на природния газ, но се надяваме, че когато дойде време да го купуваме, кризата ще е отминала и в страната ще има достатъчно природен газ на поносими цени“, заяви преди отоплителния сезон изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“ инж. Севдалин Желев. Повод за изявлението ме станаха усилията за заместване на на част от въглищата с по-екологичния природен газ, което ще има положителен ефект за екологията и е част от стратегията на дружеството за декарбонизация. До няколко месеца модерните когенератори, които ще произвеждат енергия от природен газ, ще бъдат внедрени в експлоатация.
Добрата новина от вчера е, че русенци, които разчитат на „Топлофикация“, вече имат топла вода.
„Макар и с малко перипетии в края, успяхме да завършим годишния ремонт на съоръженията и топлопреносната мрежа“, каза инж. Севдалин Желев.
Топлоподаването в Русе беше напълно преустановено от 17 август.
„Постарахме се да разпределим ремонтните дейности в най-отпускарското време, когато повече хора не са в града, а и да не е след 15 септември, когато започва учебната година и всички се завръщат в града“, допълни Желев.
Според него всички предвидени ремонтни дейности са извършени и от дружеството се надяват, че с направеното са успели да гарантират топлата зима за русенци, избрали централното парно. Осъществена е модернизация на основния топлоизточник, извършени са и всички набелязани ремонти по топлопреносната мрежа, където е констатиран риск за възникване на аварии.
„Създадохме необходимата организация, за да извършим всички дейности, предвидени в годишната ремонтна програма, във възможно най-кратки срокове“, каза инж. Севдалин Желев.