Енергийната криза и нови възможности за енергийно свързване са били в центъра на разговора на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и президента на Словашката република Зузана Чапутова, която е на посещение в страната, съобщиха от правителствената пресслужба. Ковачевски и Чапутова са обсъдили и необходимостта от тясно сътрудничество на ЕС и страните от Западните Балкани.
На срещата са били потвърдени приятелските отношения между двете държави и е била изразена решимост за по-нататъшното им развитие. Заявена е била и откритата подкрепа на Словакия за европейската перспектива на Западните Балкани, като в тази насока е била изразена силна подкрепа от страна на Република Словакия за преговорния процес и за интеграцията на Република Северна Македония в Европейския съюз.
Премиерът Ковачевски е заявил, че Северна Македония развива добросъседските си отношения, а институциите са решени да бъдат ефективни в осъществяването на скрининг процеса, който е и план за преговорния процес, така че целта за членство в Европейския съюз до 2030 г. е реална и постижима.
На срещата е била изразена и взаимната воля за развитие на двустранните отношения в областта на икономиката, както и като партньори в НАТО, за справяне с всички актуални предизвикателства, пише в съобщението.