Германия ще "изкара" зимата с кураж и смелост въпреки рисковете от недостиг, заяви канцлерът Олаф Шолц, цитиран от Франс прес, критикувайки енергийната политика на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел.
"Ние сме в ситуация, в която можем да кажем, че ще изкараме тази зима, въпреки цялото напрежение, благодарение на подготовката ни, нещо, което никой не можеше да гарантира преди три-четири месеца“, каза Шолц пред Бундестага, който започва днес разглеждането на проектобюджета за 2023 година.
"Можем да посрещнем  тази зима с кураж и смелост и да гарантираме, че страната ни ще излезе от нея", добави германският канцлер от Социалдемократическата партия. 
Наследникът на Ангела Меркел отбеляза също, че е убеден, че Германия е в състояние да поеме по пътя на бъдещето, потвърждавайки, че е взел решения с голям обхват, които са по-важни от взетите през последните десетилетия.
Тези решения вече носят плодове, добави той, цитирайки многобройните проекти за внос на втечнен природен газ.
Освен това равнищата на съхранен природен газ надвишават 85 на сто, което е доста над нивото по същото време на миналата година, заяви бившият кмет на Хамбург, хвалейки постигнатите газови споразумения с Франция,  Нидерландия и Белгия. 
Шолц критикува с нападателен тон енергийната политика на на ХДС и Християнсоциалния съюз (ХСС), крайно зависима от вноса на руски газ. 
Съюзът на двете консервативни партии, управлявали между 2005 и 2021 година, "е изцяло отговорен за това, че Германия  е взела решения да се откаже от въглищата и ядрената енергия, без изобщо да е имала силата да се ангажира, с каквото и да е, нито да инициира развитието на възобновяемата енергия".
"Те водиха отбранителни битки срещу всяка вятърна турбина и всяка отбранителна битка през последните години нанесе вреда на Германия", критикува Шолц, който бе министър на финансите и вицеканцлер в последното коалиционно правителство на Ангела Меркел. 
Олаф Шолц, чийто рейтинг е спаднал, според социологическите проучвания, обвини опонентите си, че са "мамили", когато са били на власт и са "прикривали истината, а именно, че е необходимо да се увеличи производството на електроенергия с 600 до 800 тераватчаса до края на десетилетието".
"Добра новина е, че сте в опозиция, за да можем да модернизираме промишлеността,  да останем конкурентоспособни и да не се отклоняваме повече от проблемите на тази страна" , каза Шолц на председателя на ХДС Фридрих Мерц.