С церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война в Русе бяха отбелязани 137 години от Съединението на България.
Честването бе съпътствано от музикални изпълнения на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Пред паметника бе строен почетен караул, а Русенският митрополит Наум и свещеници отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен.
Близо половин век след Освобождението в речите на ораторите напълно основателно прозвучаха призиви за единство и оговорност, от които разделеното ни общество има огромна нужда днес.
„137 години след Съединението на двете български територии има какво да желаем по отношение на единността си. И нека не само на днешния ден се взираме в примера на родолюбците преди нас и поставяме доброто на България на първо място. Да бъдем свободни, добри, единни и отговорни пред бъдещето на родината. Силата ни е в обединението“, каза речта си кметът Пенчо Милков.
„Това е един от най-светлите и паметни дни в новата българска история. Ден, който ни напомня за нашето достойнство и отговорност. Ден, който ни вълнува, обединява и ни кара да се чувстваме горди - гордост, която е все по-далечна напоследък. Вярвам, че имаме волята да възродим просперираща България. Точно затова отправям апел към политиците да проявят лидерство и истинска грижа, защото и двете са свързани с действия, а не с празни обещания и лъжи, разделящи обществото“, призова областният управител на Русе Анатоли Станев.
В края на церемонията бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.