Неправилно изчислен шлюз, който заради малкия си дебит не позволява бързо отичане на водата, е причина за наводнението на стадиона в Басарбово след поройния дъжд в края на миналата седмица. Това са установили експерти от общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ при оглед на място. Ще се търси техническо решение на проблема, за да се предотвратят подобни разливи в бъдеще.
Техника на „Паркстрой“ разчиства потопените в кал улици, а след изсъхването на почвата ще започне и разчистването на преминаващата през селото река Русенски Лом.
Разчистване на преминаващото през селото дере предстои в Червена вода. Там каналът ще бъде и удълбочен, за да може да поема по-големи водни маси и да не се стига до поражения като тези във ферма в селото, която буквално се бори за оцеляването си и едва ли ще се справи без помощ. За почистването и удълбочаването Община Русе поиска финансиране от Фонда за бедствия и аварии финансиране и очаква решение от междуведомствената комисия. Ако искането бъде оставено без последствия, нужните пари ще бъдат заложени в общинския бъджет догодина, заяви кметът Пенчо Милков.
Веднага след потопа той посети Червена вода, изказа недоволство, че каналът е занемарен от години и припомни, че с общински средства е организирано почистването на деретата в Долно Абланово и Николово, а по настояване на местната власт от ВиК са удълбочили канал в местността Моргуля в квартал Средна кула.
В Червена вода има още един проблем и хората настояват за трайното му решаване. В селото върви подписка срещу спирането на тока при всяка буря, което освен дискомфорт от принудителния „режим“ на тока е съпътствано и от аварии на електроуреди.
„Предстоят множество обходи по завършените строителни обекти по проекта на ВиК за подмяна на водопроводната мрежа. При тях общинските служители отправят предписания към фирмите-изпълнители за отстраняване на всички констатирани дефекти в срок и в докладите си ще вземат предвид и устойчивостта на новата инфраструктура след последните дъждове“, съобщиха от Общината.