Разделянето на популярното заведение до Русенски университет „Ниси“ на две части - за обществено ползване и частна собственост, е чисто имагинерно. Това реши Районният съд и потвърди акта, с който търговецът Никола Стоянов бе глобен от Здравната инспекция с 1000 лева заради пушене. Със сигурност обаче бизнесменът ще обжалва наказанието и пред административните магистрати, като продължи да лансира тезата си, че едната част от кафенето е кът с мека мебел, която е частна собственост на съпругата му Миглена, и там търговска дейност не се извършва. И тъй като е личен имот, всеки може да се излегне, да пуши и да прави каквото му се иска.
Разделянето на имота с ниска ограда е само мислено и това нито може да го направи частна собственост, нито да го лиши от статута му на заведение, мотивира се съдът. Още повече, че двете части не са разделени със стена, а с декоративна ограда.
Подозрения буди и посрещането на „непознати гости“ в така наречения частен кът, където обаче им се продават напитки и им се издава касова бележка. „Явно е, че пословичното гостоприемство се заплаща“, се казва още в решението на магистратите. Още повече, че в този имот влизат и излизат безконтролно хора, които не са близки на собствениците му - нещо, което е недопустимо например в апартамент. Нещо повече - там се извършва и търговска дейност.
До битката в съда се стигна, след като търговецът Никола Стоянов популяризира широко иновативния си подход за заобикаляне на забраната за пушене. Това обаче му докара проверка от здравната служба, а инспекторка влязла и в заведението, и в частния имот необезпокоявано като таен клиент.