Президентът на Гана Нана Адо Данква Акуфо-Адо е в Ротердам, Нидерландия, за да участва в срещата на върха за африканската адаптация в понеделник, предаде специално за БТА ганайската агенция ГНА.
Участието му в срещата е по покана на Бан Ки Мун, осмият генерален секретар на ООН и председател на борда на Глобалния център за адаптация (ГЦА).
Срещата на върха, която се провежда днес в централата на ГЦА, се очаква да събере силна подкрепа и ресурси за водещата в региона Програма за ускоряване на адаптацията на Африка.
Програмата е насочена към реализиране на визията на Инициативата за адаптиране на Африка чрез мобилизиране на 25 милиарда долара инвестиции до 2025 г.
Това е за адаптиране към климата с оглед на продоволствената сигурност, устойчива инфраструктура, работни места за адаптиране и финансиране на климата.
По покана на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Туте президентът Акуфо-Адо също ще има работно посещение във вторник и в сряда.
Освен това той ще проведе разговори, насочени към укрепване на връзките и сътрудничеството, които съществуват между двете страни. Президентът ще участва и в събитие на високо ниво за третото отбелязване на Международния ден за защита на образованието от атаки. Събитието ще се проведе в Париж, Франция.
Той е придружен от министъра на външните работи Шърли Айоркор Бочуей; министъра на околната среда, науката, технологиите и иновациите д-р Кваки Африйе и служители на президентството и външното министерство.
Очаква се президентът Акуфо-Адо да се завърне в Гана в събота, 10 септември 2022 г.
(Новина, избрана от полската агенция ПАП за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)