Издателство „Архимед“ и Институтът за образователни политики „Архимед и Диоген“ избраха Русе за откриване на първия си учебен център извън София. Новата образователна школа ще отвори врати на 8 септември на ул. „Райко Даскалов“ 32. Административен и организационен директор е Кремена Крумова, а методически директор - Пламен Паскалев.
Историята на издателство „Архимед“ започва през 1980 г., когато проф. Георги Паскалев събира всички, давани до този момент в страната кандидатстудентски задачи по математика и написва книга с техните решения. Поводът е предстоящият изпит на неговия син, който активно участва в подготовката на сборника. До 2004 г. авторът продължава да следи конкурсите за прием във висшите училища и да издава разнообразни помагала, свързани с подготовката за тях. През цялото време тези книги се радват на завиден интерес и големи тиражи и се преиздават многократно.
През 1989 г. проф. Паскалев заедно със своята съпруга Здравка Паскалева и порасналите си деца Пламен Паскалев и Надежда Паскалева поставят началото на учебен център и издателство „Георги Паскалев“ - семейна фирма, специализирана изцяло в областта на математиката: учебна литература, подготовка за кандидатстване след седми и дванадесети клас. 10 години по-късно Пламен Паскалев сформира авторски колектив и издава сборник с тестове по различни учебни предмети за подготовка за прием в гимназиите. Тази книга става първото издание на „Архимед“ - приемник на „Георги Паскалев“. 
22 години след началото „Архимед“ вече издава помагала за детските градини, учебници и помагала по математика от първи до дванадесети клас, учебни помагала по математика за студенти във висши училища и широк кръг нови учебници по различни дисциплини.
Новият образователен център в Русе предлага обучение по най-високи стандарти и в с отлична материална база на деца от 1 до 12 клас, както и кандидат-студентски курсове. 
Директорът Кремена Крумова е с висока квалификация в различни сфери. Работила съм в център за деца в Италия и казва, че това й е носило голямо удоволствие. 
„Зная колко е важно децата да учат с любов, да са с добри обноски и комуникативни умения, да имат желание за нови знания и за спортуване. Именно затова с много вяра и надежда, че ще сме полезни на тях и техните родители, създадохме Учебен център „Архимед“, каза на прага на новата учебна година Кремена Крумова.