Увеличава се броят на арестуваните в Русе нелегални мигранти. През август Районният съд е постановил оставане в килия на 43-ма чужди граждани. Всички са задържани на Дунав мост.
Само четирима от арестуваните - трима мъже и жена, турски граждани, са представили документи за самоличност.  Мъжете са били шофьори на камиони, в които били открити нелегални мигранти. Жената е пътувала в автомобил, като първо е показала фалшива българска лична карта, а при последвалия обиск е открит нейния истински документ.
Останалите 39 арестувани са нелегални мигранти. Те не са имали документи за самоличност. От тях 12 са заявили, че са от Сирия, двама - от Мароко, един - от Палестина, и 24 - от Ирак. 
За престъплението законът предвижда до пет години затвор и глоба от 100 до 300 лева.
От Районния съд в Русе информираха, че през юли тази година на десетима чуждестранни граждани е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, а през юни - на 15.
От граничния пункт съобщиха, че от началото на месеца са задържани шестима нелегални мигранти. Трима са сирийци, а останалите са иранец, сенегалец и афганистанец.