Спомените за посещението на големия композитор Дмитрий Шостакович в русенското село Пиргово през 1965 г. събра отново на площада двама от хилядите негови посрещачи - Виржиния Пометкова, която по онова време е била учителка по история и френски, и нейната ученичка, а сега професор по математика и информатика Татяна Черногорова. 
Срещата между двете вече възрастни жени и разказите им за организираното общонародно тържество в чест на големия композитор са част от снимките на подготвяния от Русенската опера документален филм за посещението на Шостакович в крайдунавския град и в село Пиргово.  
Шостакович посещава Русе през 1958 г. и през 1965 година
„Дмитрий Шостакович е бил в Русе през 1958 г. и през 1965 година“, каза пред БТА директорът на Русенската опера Пламен Бейков.
Той обясни, че Шостакович изнася през 1958 г. концерти в Пловдив, София, Русе и Варна. 
„През 1965 г. отново е в Русе. Тогава гостува на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, когато Софийска филхармония - под диригентството на Добрин Петков, изпълнява една от неговите симфонии“, обяснява Бейков. 
Премиерата на операта на Шостакович „Катерина Измайлова“ в България е на 7 април 1965 година в Русе. Тя е представена в присъствието на композитора, който е почетен гражданин на крайдунавския град. Режисьор на постановката е Евгени Немиров, а диригент - Ромео Райчев. 
„Този документален филм се финансира по програмата за културни проекти на община Русе и е функция на продължителна изследователска работа, която с моя помощ извършва архивистът на Русенската опера д-р Веселина Антонова. Работата започна преди две-три години и беше свързана със съставянето на изложба за 60-ото издание на „Мартенски музикални дни“, което заради пандемията се състоя през миналата есен“, обясни Бейков. 
Режисьор на документалната лента е Стефан Прохоров, а оператор - Кети Маринова. 
„След изложбата решихме да се концентрираме върху присъствието на Шостакович в Русе. Благодарение на натрупаната информация открихме доста възрастни музиканти, които са свирили в оркестъра и са били на една сцена с композитора. Те ни споделиха чудесни спомени и уникални преживявания“, обясни Бейков. 
По думите му филмът ще разкаже за вътрешните усещания на артистите и за съчетанието на тяхната емоционална свежест, с която са възприемали този световен авторитет, с професионалното общуване на сцената. 
„Мисля, че се събраха много интересни сведения. Снимахме в София, тъй като някои от музикантите живеят там. Сега продължаваме в Русе, като има любопитни моменти от посещението на Шостакович през 1965 г. в русенското село Пиргово“, обясни Бейков. 
Стара кинолента разкрива двама посрещачи на Шостакович
Той разказа, че Шостакович е гостувал няколко часа в Пиргово, където се е получило общонародно тържество. 
„През миналата година д-р Веселина Антонова откри автентични кинокадри, чрез които намерихме някои от хората, които са присъствали на тържеството“, обясни Бейков. 
Д-р Веселина Антонова посочи, че откритата кинолента разказва за типичното посрещане за онази епоха, когато селото е пълно с много хора. 
„Има приветствие от партийните ръководители и от Шостакович. По традиция композиторът бе посрещнат с хляб и сол, а ученичка му връчи червена връзка. Наскоро отидохме в Пиргово и открихме 87-годишната Виржиния Пометкова, която тогава е била учителка по история и френски език, и е участвала в посрещането. Показахме й кадрите, на които разпозна нейна ученичка, като възкликна: „А, това е Таня“, обясни д-р Антонова. 
А Таня е 70-годишната Татяна Черногорова - професор по математика и информатика, работила в БАН, а след това и в Софийския университет. 
„Тогава хората от Пиргово много се интересуваха от гостите, които идваха в селото, особено от дейците на културата. Николай Гяуров също е идвал в Пиргово, както и Шостакович“, обясни Виржиния Пометкова. 
Възрастната жена си спомня, че при посещението на Шостакович в селото площадът пред училището бил пълен. 
„Народ, народ, много народ. Организацията беше голяма. Шостакович беше скромен човек, не контактуваше много с хората“, казва Пометкова, а Татяна Черногорова, която тогава е била на 13 години - ученичка в шести клас, споделя: „На Шостакович връзка червена му вързах и песен му изпях“.
По думите й тогава времената били други. 
„На село имаше радиоуредба, по която два пъти на ден се съобщаваха важните новини - всичко, което интересуваше хората от селото. Така всички знаеха за посещението на Тихон Хренников и на Дмитрий Шостакович. Тогава отношението към Русия и руснаците беше друго. Посрещахме ги като братя. Така в училище също се готвехме за това посещение. Нашата учителка по руски, която ми е и леля, подготви мен и моята приятелка Гинка да изпеем песен на Тихон Хренников, тъй като Дмитрий Шостакович няма песни. Изпяхме му песента „Друга я никогда не забуду, если с ним повстречался в Москве“. Като дете не отдавах толкова голямо значение, но после се убедих във верността на тези думи, когато бях аспирантка в Московския държавен университет. И досега продължавам да поддържам връзка с колегите, с приятелите от Москва“, споделя Черногорова. 
40-килограмово живо агне смутило големия композитор
По думите й Шостакович бил много развълнуван, след като толкова много хора го посрещнали. Дори се смутил. 
„Даже някакво агне му бяха сложили в ръцете, ама живо агне. Смути се, защото да ви дадат 40-килограмово агне в ръцете..., но си има традиции в Пиргово“, усмихва се Черногорова. 
Казва, че не си спомня друго от посещението на Шостакович, дори и тези моменти била забравила, но се сетила, след като д-р Веселина Антонова й показала кадрите от кинолентата. 
Двете жени не знаят защо Шостакович бил доведен в Пиргово. Според тях причината е, че тогава селото било много добре развито. 
„Ние бяхме видно село - лозарски първенец. Всичко вървеше добре. Вероятно искаха да му покажат едно цъфтящо село. Тогава в Пиргово живееха около 4000 души, имаше и две училища“, обяснява Черногорова, а Пометкова я допълва, че селото имало и четирима герои на социалистическия труд. 
Документалният филм ще бъде готов до края на годината
Директорът на Русенската опера Пламен Бейков информира, че документалният филм ще бъде с продължителност повече от 40 минути. Лентата трябва да е готова до края на годината, когато ще бъде и нейното представяне. 
Бейков споделя, че има и друг любопитен момент, който занимава русенци години наред - на кой роял е свирил Шостакович в Русе. 
„Екипът сега издирва рояла. Знаем, че е свирил на „Стейнуей“, но ще видим в лентата какви ще бъдат предположенията“, казва загадъчно Бейков.