Фестивал на тортата „Гараш“ организира на 17 септември Община Русе и ще предложи много кулинарни изненади. Участниците ще предложат свои версии на десерта, за който се смята, че е създаден в Русе, като за целта ще използват точните пропорции от старите тефтери на майките и бабите си.
Любителският конкурс ще се състои пред Доходното здание, а най-сполучливата торта ще бъде отличена от председателя на журито шеф Ради Стамболов.
През целия ден на площада пред Съдебната палата ще бъдат разположени шатри с хладилни витрини на местни производители на сладкарска продукция. Посетителите ще могат да опитат не само познатата в цял свят торта „Гараш“, но и различни сладки и солени изкушения.
На специално изграден кулинарен модул ще има шоколадови демонстрации от шеф Ради Стамболов, шеф Виолина Маринова и шеф Ивайло Димитров.
Програмата включва и съпътстващи събития. Началото им ще бъде поставено два дни по-рано - на 15-и септември, с джаз концерт на възпитаници на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“. Оперният спектакъл „Кармен“ ще бъде представен ден по-късно пред сградата на Държавната опера в Русе.
Предвидени са и занимания за децата. Те ще могат да се включат на 17-и септември в приключенската игра „Лабиринтът“, както и да гледат постановката „Зеленчуци, който не яде, или Чудните готвачи“. 
Ще има и две безплатни туристически опознавателни обиколки из централната част на града, както и „Treasure hunt“ - туристически маршрут под формата на игра.
Кулминация на празника ще бъде концертът на Любо Киров, а след него русенци ще могат да видят и LED-шоуто на театър „Маска“.
Наред с това на 17-и и 18-и септември в Русе ще се състои и атрактивният международен фестивал „Живи статуи“.