За близо 12 часа - от 15:55 часа в петък до 3:35 часа в събота - в Русе паднаха 92 л/кв. м дъжд, съобщиха от хидрометеорологичната станция в града. 
Това е три пъти повече от средномесечната норма, която за септември е около 30 л/кв. метър, обясниха метеоролозите. 
Пороят създаде обичайните проблеми в движението по някои улици, а служителите на „Нелсен чистота“ веднага излязоха да отводняват по участъците, в които нямаше отичане на водата.
И вчера продължиха опитите за отводняване на  отбивката за Свободна зона, която остана под вода. Опитите за разчистване в събота пропаднаха заради скъсаните от преминаващи тирове аварийни шлангове за изпомпване на придошлата вода. До нормализиране на ситуацията от двете страни на наводнения участък останаха блокирани микробуси и камиони.
Заради огромното количество вода преля каналът в Червена вода и местните хора се намесиха с труд и техника, за да не допуснат голям разлив и щети.
„Един от тях ми каза, че за целия си живот помни каналът да е чистен само веднъж.  Години наред негови съселяни са хвърляли вътре всевъзможни боклуци, а листа, храсти, треви, клони и кални наноси не се премахват“, написа във фейсбук кметът Пенчо Милков след посещение на място. 
„От 2020 насам извършихме почистване с техника на деретата в с. Николово и с. Долно Абланово. Направихме проект и за почистването на канала в Червена вода. Има много „невидими“, но важни неща, които трябва да се свършат и не знам защо толкова години не са били направени“, каза още Милков.