Причудлива пещера ще отвежда посетителите на бъдещия Екомузей в лабиринтите на природните чудеса и старинните паметници на културата в Русенския регион. Това е част от Природонаучния музей, който в момента се доизгражда по проект, спечелен от Община Русе.  Пещерните сводове и ниши в момента се извайват от екип специалисти, който до този момент е правил множество декори за Киноцентъра в Бояна. В биографията на групата с ръководител Неделчо Костадинов, са записани декорите за холивудски кинопродукции, снимани в България, като „Спартак“, „Черната далия“, френския филм „АО“ за света отпреди 10 000 години.
Четиримата спецове са в Русе от първите дни на февруари, като преди това две седмици са набавяли стиропор и други материали за русенския музей и са се подготвяли за работата тук.
Правехме прилепчета, които ще висят от тавана в пещерата, обсъждахме детайлите по изграждането, обяснява Ясен Прахов. Искаме максимално да покажем изваянията в пещерите, като заедно с това да създадем атмосфера, много близка до реалната, добавя Прахов.
След като посетителят в Екомузея разгледа другите помещения и премине по лъскавия под и през модерните стъклени врати на горния етаж, там ще се озове в свят отпреди столетия и хилядолетия. Пещерата, която изграждат Неделчо Костадинов, Тодор Илков, Валентин Митев и Ясен Прахов, е с две основни помещения. В едното се прави алюзия с Ивановските скални църкви - там ще има фрагменти от средновековните стенописи на някогашните майстори-зографи. Другата пещера ще изобразява тайнствения свят на сталактитите и сталагмитите и техните съединения - сталактоните, които се образуват в продължение на хиляди години. Деца и възрастни ще могат да докоснат „камъка“, за да го усетят със сетивата си, а от разказа на екскурзовода ще научават колко време е потребно на капката да извае тези красоти. На специален екран ще върви филм за спелеологията, а система от тонколони ще пресъздава стереоефекта на звуците в пещерите - клокочеща вода, капката, която се отронва на интервали от тавана и трупа микроскопични песъчинки, пърхането на крилата на прилепите...
Стремим се да постигнем ефекта на максимална автентичност, обясняват софиянци. И признават, че разликата с кинодекорите, които са правили досега, е в това, че в русенския музей всичко се прави значително по-здраво и стабилно. В киното след снимките построеното вече не е нужно, а тук го правим така, че не само да остане дълго, но и да устои на докосването на посетителите, казва Ясен Прахов.
Така деца и възрастни ще придобият реални впечатления както за дивните красоти, които могат да срещнат в пещерния свят, така и за постоянството на природата, която създава уникални светове, обяснява уредникът в отдел „Природа“ Венцеслав Петков. И когато след това попаднат в истинска пещера, ще знаят кое какво е и защо не бива да отчупват и най-миниатюрно парченце от скалните чудеса, които са на хиляди години, добавя русенецът.
Пещерата в русенския музей /тя ще бъде единствена по рода си в страната!/ е проектирана от русенската фирма „Арка“, която е възложила на столичните специалисти изработката. Общата дължина на пещерните коридори е 19 метра, а входовете и изходите са два. В момента софиянци работят усилено, тъй като задачата им е да приключат до края на март. Заедно с това те се радват на „неочакваната ваканция“ - след шеметния ритъм на столицата Русе им изглежда кротък, спокоен град, с много приятна атмосфера и приятелски настроени хора. Архитектурните образци в централната част са възхитителни, а Паметникът на свободата е шедьовър, казват четиримата мъже, които знаят какво говорят.
Градът ви е страхотен - вие трябваше да кандидатствате за европейска столица на културата! - възкликват спонтанно четиримата мъже от столицата. И недоумяващо се споглеждат, щом разбират, че градът е кандидатствал и е бил отхвърлен още на първото пресяване.