Три тоалетни чинии „монтираха“ пред сградата на общинската и областната администрация протестиращите от Средна кула и Долапите минути преди вчерашната среща с губернатора Венцислав Калчев и кмета Пламен Стоилов. Двете бяха екотоалетни, а надписите върху тях призоваваха жителите на двата квартала и техните гости да се снабдят с такива. Върху третата, обикновена тоалетна чиния, пишеше: „Да играем на спукано гърне“.
С тази своеобразна инсталация хората от Средна кула и Долапите изразиха възмущението си от отговора на екоминистерството, който попари надеждите им за финансиране на готовия проект за канал. И от плакатите, които носеха, стана ясно, че те не приемат отрицателен отговор и не искат повече да бъдат залъгвани.
Областният управител Венцислав Калчев се ангажира да уреди в понеделник-вторник другата седмица среща с министъра на екологията Искра Михайлова, в която да участват двамата с кмета. А на 12 март, за когато е насрочен Областният обществен съвет, да бъде поканен и представител на министерството. Венцислав Калчев разказа и как е лобирал за финансиране на проекта, но не успя да каже на хората нищо по-различно от това, което те вече знаят от писмото на министър Михайлова.
Междувременно покрай ретроспекцията за движението на проекта се прокраднаха нотки на обвинение към Общината заради забавянето на процедурите. А зам. областният управител Милена Хинкова обобщи: „Докато проектът е преработван, парите са свършили и сега или трябва да се чака следващият програмен период, или общината да финансира проекта с кредит.“
Кметът Стоилов отхвърли варианта с кредита и подчерта, че Общината си е свършила работата и ако договорът се подпише да края на месеца, ще бъде изпълнен. Заместникът му Димитър Наков пък обясни, че в писмото на министерството не всички факти са коректно представени. Според него до забавянето се стигнало, защото държавни чиновници първо настоявали проектът да се съкрати, а след това - точно обратното.
Няма защо да се връщаме назад и да търсим виновни,  настояваме всички заедно да намерим решение, защото положението вече е нетърпимо, контрираха обаче жителите на Средна кула и Долапите. И попитаха дали е редно в една европейска държава отпадните води да се изливат по улиците, както неизбежно щяло да се случи.
Не вярваме, че пари няма, имаме информация, че 154 млн. неусвоени средства ще се разпределят, дори се говори, че парите за нашия проект са отишли за канализацията на Кубрат и Исперих, разпалиха се присъстващите. И предупредиха, че поемат риска да блокират отново пътя Русе - София, докато в столицата не ги чуят.
Венцислав Калчев настоя да не предприемат незаконни действия и ги увери отново, че ще помага за тяхната кауза. В търсене на изход от задънената улица кметът Стоилов спомена, че е възможно държавата да даде мостови кредит за проекта, а след това да си вземе парите, когато през следващия програмен период той получи зелена светлина. Тук инициативата е на местната власт, а аз мога само да бъда посредник, каза в отговор областният управител.
Хората обаче не искат и да чуят за ново отлагане на проекта. Не е ли грехота при финализиран проект, за който са похарчени наши пари, те да се хвърлят на вятъра, нима сме толкова богата държава, попитаха присъстващи. 
В подкрепа на техните аргументи и зам.-кметът Наков отбеляза, че ако канализацията остане за 2014-2020, всичко ще тръгне отначало, защото изискванията ще бъдат различни от сегашните.
След края на срещата с местните управници протестиращите коментираха, че не са доволни, защото всичко остава в сферата на пожеланията.
И понеже не вярват, че ако свият знамената сега, снощи те за 4 път блокираха пътя Русе-София. За да не станат инциденти, бяха със светещи жилетки. Протестиращите уверяват, че всяка вечер „ще е така до победата“.