Първа копка направиха на бул. „Тутракан“ кметът Пламен Стоилов и зам.-кметът на Гюргево Александру Владу, с което най-после стартира реконструкцията на пътя по програма „Трансгранично сътрудничество Румъния-България“.
Заради големите проблеми около проекта преди подписването на договора и заради обжалванията на обществените поръчки срокът за строителството е съкратен 3 пъти. Новият булевард „Тутракан“ сега трябва да бъде завършен за 10 месеца, на 17 декември 2014 г., вместо за предвидените 30 месеца. Кметът Пламен Стоилов и неговият заместник Димитър Наков, който ръководи проекта, обещават обаче изпълнението да стане факт в срока.
Строителството е разделено на 6 етапа с цел трасето да не бъде затваряно за движение и достъпът до фирмите в Източна промишлена зона да не се нарушава.
Ако работата наложи временно затваряне на пътя, гражданите ще бъдат своевременно уведомени. При положение, че сроковете започнат да притискат строителя, 3 - 4 и 5 - 6 етап най-вероятно ще се работят паралелно. Но и в този случай ще има свободни за движение платна.
Първият етап започва с подготовка и строителство на ново пътно платно в южната част на булеварда от училището по Автротранспорт до транспортната лента за въглища на ТЕЦ-Изток.
Проектът предвижда изграждане на 2 платна с по 3 ленти. Сега участъкът от Захарна фабрика до кръговото кръстовището пред Дунав мост е едно платно с 2 ленти. По време на работата ще бъде изградена временна връзка при колектор „Чародейка“ и подпорна стена при блокчетата до Захарната.
В проекта е заложено повдигане на трасето, което ще реши сериозният проблем с наводняването на пътя. На места повдигането ще бъде на височина 2 метра. На мястото на залата за бадминтон ще бъде направено обръщало за тролеите.
Освен разширяването на булеварда, ще има велоалея, модерно осветление, видеонаблюдение, информационна система за трафика, а данните ще излизат в реално време на 8 екрана.
На пресконференцията по повод старта на проекта присъстваха и румънските партньори от Гюргево. Зам.-кметът Александру Владу съобщи, че строителството там е започнало по-рано. Той предупреди, че оттук нататък не трябва да има и един загубен ден, за да може проектът да бъде финализиран и новото трасе да свърже Русе с центъра на Гюргево.
Кметът Пламен Стоилов съобщи, че след като новият булевард „Тутракан“ стане готов, общинското предприятие „Комунални дейности“ ще оправи и подходите към фирмите. Те не са част от проекта, но не можем да позволим хубавият път да бъде замърсяван от страничните улички, каза Стоилов.
Изпълнител на проекта е консорцуим „Русе инфра“, в който участват „Крис груп“, Пътинженеринг“ и „Инжконсулт“.