Тазгодишното издание на ежегодната среща на любителите на фантастичния жанр в България - Булгакон ще се проведе в Кърджали, а заради домакинството срещата ще носи името „Булгакон Перперикон“ 2022. Това каза за БТА Кирил Добрев, организатор на форума в родопския град и председател на клуб.
„Сред участниците са писатели, създатели на книги игри, на настолни и компютърни игри, художници, но всички участващи в качеството си на фенове на фантастиката“, уточни той и допълни, че до момента присъствие са заявили над 60 души, но се очакват и още. По думите му, Кърджали е домакин на проявата за втори път, като първият е бил точно преди 20 години – през 2002 г.
Тазгодишната програма включва присъствени и онлайн панели с български и чуждестранни модератори, сред които писателят фантаст Николай Теллалов, проф. Милена Николчина, Чавдар Парушев, Елена Павлова, Григор Петров, Григор Гачев, Николай Генов, Божан Божков. Участие чрез онлайн панелите са потвърдили и писатели от чужбина, сред които израелският фантаст Лави Тидхар, британецът Пол Маколи, Джули Новакова от Чехия, Кристиян Тамаш от Румъния и канадският писател Питър Уотс, каза още Добрев.
Част от форума ще бъдат две премиери на книги. Първата е представянето на двутомния сборник на клуб „Фантастика“ – Кърджали, събрал в над седемстотинте си страници 25 разказа на 24 автора. Втората премиера е на сборника „Без китове“ на Елена Павлова.
Предвидени са посещения на археологически комплекс Перперикон, Регионален исторически музей и Астрономическа обсерватория, както и литературни четения „по мръкнало“. 
Началото на „Булгакон Перперикон“ 2022 официално ще бъде дадено на 3 септември от 14:00 часа в НЧ „Обединение 1913“. Форумът ще продължи до 6 септември включително, каза още организаторът Кирил Добрев.