Пейзажи, натюрморти и композиции на прочутия търновец Рафаел Михайлов, притежание на галерията в родния му град „Борис Денев“, ще бъдат подредени в Художествената галерия на „Борисова“ 39. Изложбата ща бъде открита в 18 часа в петък от директора на дома на изобразителното изкуство в старата столица Мартин Митев.
Творбите на Рафаел Михайлов /15.03.1901-20.10.1969/ са вдъхновени от красотата на българската природа, уют и интимност на българския дом и носят своеобразния и неподражаем стил на автора. 
„Ако бихте ме запитали откъде иде вдъхновението ми, бих отговорил: хората, средата, в която живея, благородно ме притеснява и извиква в мене този порив. Рисувам не за да убия времето си, а за нещо много по-важно: за да почерпим заедно от живописта онази красота и онази нравствена сила, които осмислят живота ни и ни правят много по-устойчиви, по-близки и предани на народа“, споделя в една от интервютата си авторът.
Рафаел Михайлов завършва Художествената академия в ателието на един от най-големите български живописци проф. Дечко Узунов през 1934 година. До 1961 година е учител и всеки, който през 50-те години е учил в столичното училище „Васил Априлов“, неизменно споменава името му. През 1967 година прочутият търновец разширява творческия си хоризонт и издава стихосбирката „Мигове“, която предизвиква интереса на литературната и културна общественост.