Изграждане на 100-метрови перони от двете страни на жп линията при спирка Товарна гара Русе в участъка между ул.“Тулча“ и учебния корпус на Русенски университет предвижда Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Обявена е обществена поръчка за изпълнение на проекта на стойност 940 хил. лева с ДДС. Оферти по нея се приемат до 28 септември.                   

Проектът за пероните е изготвен от столичната фирма „Инфра Про Консулт“ ООД. Целта е да се осигурят условия за безопасност при преминаването на жп линията, осигуряване на естетична и хармонична среда, обвързана с комуникацията, спортната, училищната, търговската и жилищната част.
Проектът включва изграждане на два нови перона, всеки с дължина 100 метра. Те ще бъдат с височина 30 см над релсите, така че наличната сега пътека, по която се пресича незаконно и се достига до ул. „Родопи“, ще стане неизползваема. Вместо това ще се изградят две стълбища - по едно за всеки перон, както и рампа за достъп и за инвалидни колички до перона откъм университета. Навсякъде, където е необходимо, на пероните е предвиден парапет. По ръбовете на пероните и стълбищата се предвижда поставянето на 10 см бяла или жълта противоплъзгаща лента.
Перона на спирката е изграден преди повече от 30 години с конструкции от негодни за железния път дървени траверси и парчета релси и е засипан с фракция. В момента фракцията е сбита и свлечена, перонът е нисък и не отговаря на изискванията за проектиране и строителство на железопътни линии, железопътни гари, железопътни прелези и други елементи от железопътната инфраструктура. В близост до спирката се намира жп надлез, който премоства улица „Тулча“ и поради голямата денивелация на терена от двете страни на жп линията има изградени стъпала от дървени траверси, които също са в лошо състояние и не могат да бъдат използвани. На самата улица „Тулча“ има стоманобетонни стъпала от двете страни на жп надлеза. Тези стъпала не са собственост на НКЖИ и са извън имота й. Те са в относително добро състояние и може да бъдат използвани от пътниците отиващи или идващи от спирката. Съществуващия навес е в лошо състояние и е на неудобно място. Той ще бъде премахнат.