За първа година в Русе е организирана „Каяк занималня“ за ученици. В гребната база на клуб „Локомотив“ край езерото Липник повече от 30 деца на различна възраст спортуват, учат и се радват на ваканционните си дни. 
Организатори на тази „Каяк занималня“ са треньорът Евгени Недев и съпругата му Даниела Недева - сама тя световен вицешампион от първенството през 2011 г в Сегед, с над 60 републикански титли, повече от 120 медала и около 30 купи. Тогава, през август 2011 г, само 30 стотни не достигат на двойката Недева-Фалдум, за да грабнат златото за България. През цялото време нашите водят, но германската двойка ги изпреварва в последните метри. Още ги е яд, но в спорта е така. Обобщено - това лято децата се учат от шампиони.
„За децата сме осигурили туристически каяци, които са значително по-стабилни и комфортни
Всяко от тях влиза в лодката задължително със спаситела жилетка, аз съм винаги до тях с моята лодка, а и ако по лошо стечение на обстоятелствата някой се обърне, имаме и моторница, с която да реагираме“, обяснява шампионката Недева. 
Преди да влязат във водата обаче, за всички има първо теория и след това гребане на тренажора в залата. Това упражнение дава правилни умения за цял живот.
Знае се, че в Русе водните спортове винаги са били традиционно силни както сред професионалистите, така и сред любителите. Гребните походи по Янтра и Дунав се организират както от туристически дружества, така и от частни оператори, а целта е една - да усетят хората с различни професии красотата на плавното докосване на лодката по водата, да преодолеят бързеите, да почувстват адреналина във вените си и не на последно място - да бъдат част от природата. Мнозина от любителите изпитват трудности в гребането само защото нямат правилна техника. Ето защо в „Каяк занималнята“
децата ще знаят какво да правят с греблото през целия си живот - като карането на колело
Разбира се, че няма само упражнения в езерото. В базата има достатъчно възможности и за други спортове - волейбол, баскетбол, народна топка, бягане в гората на лесопарка, федербал - всичко, което е различно от електронните устройства. 
„На обед имаме час почивка и тогава е разрешено ползването на интернет, но някои от родителите искат и това време да отпадне“, допълва Даниела Недева, която обаче добре разбира и съвременните деца, които трудно издържат без телефоните си. 
В графика на занималнята са включени още рисуване, четене и ... математика. Всичко това се прави, за да не изостават участниците от уроците, които само след месец отново ще ги поемат във водовъртежа на науките. 
Началото на тази „Каяк занималня“ бе дадено на 1 юни, а краят й ще бъде през септември, когато започне учебната година. 
„Когато решихме да направим тези занимания за деца, мислехме като родители
Нашата дъщеря Мария винаги е с нас. Лятото е дълго, а семейните почивки са кратки, затова винаги сме се чудели как да не скучае, как да я опазим и на кого да я поверим. Така решихме да улесним другите семейства и да им предложим този вариант“, обясни треньорът Евгени Недев, който също се включва в заниманията на децата.
Макар че се намира в Николово, занималнята има организиран транспорт до Русе и обратно, а благодарение на бизнесмена Пламен Здравков и обядът е винаги топъл и подходящ за деца.
Докато разговаряме с шампионите каякари, две момченца са нетърпеливи да влизат в лодките. Двамата вече са се запалили и искат да са каякари. Вероятно ще бъдат, ако успеят да съхранят ентусиазма си, да вложат  много труд и не се откажат при първия студен ден, в който отново ще трябва да са във водата. 
„Честно казано 
много се надявам сред всички тези деца да открием талант
който да продължи да се занимава сериозно със спорт“, казва Даниела, която е посветила 20 години от живота си на гребането.
В базата на клуб „Локомотив“ освен българска реч, от март месец насам се чува и украинска. В началото това бяха 47-те състезатели от младежкия национален отбор по гребане на Украйна и техните треньори, а сега, когато тях ги няма, в занималнята идват деца на семейства, останали в Русе. Майките им са на работа, а за децата им просто няма кой да се грижи. Интересно за  Евгени и Даниела е, че няма никакви бариери в общуването между българчетата и украинчетата. Опитват се да учат думи от езика на другия, но когато хвърлят топка или са във водата с лодките, нямат нужда от много говор - спортът ги обединява истински.
Това е първата „Каяк занималня“, но вече в града сред родителите се знае за нея и някои правят планове за следващата година - още от първите дни на ваканцията да осигурят на децата си истински безгрижни дни сред природата.