Легендарният влак „Ориент Експрес“, който пътува от Париж до Истанбул, спря в ранния следобед вчера на Централната жп гара в Русе. Оживено множество русенци - предимно родители с деца, дойдоха да видят и да снимат луксозния влак, описан от Агата Кристи.
Сред тях бе и Елена Тодорова, която бе дошла с внука си Алекс.
„За първи път идвам да го видим. Искам да го покажа на внука си, който живее в Италия“, обясни  Елена.
„Влакът ми е много интересен. Гледал съм и филма, но не си го спомням“, каза малкият Алекс.
64-годишният Владимир Матеев заяви, че му е интересно да види влака отблизо.
„Други години съм го виждал, като минава през Русе, но не съм идвал до гарата. Знам, че е много скъпо пътуването с него. Дори и да имах всички пари, не бих ги дал, за да изживея това. По-скоро бих използвал тези средства, за да бъда с близките си хора“, каза Матеев.
Изабела Димитрова посрещнала същия влак преди двайсетина години.
„Тогава бях с дъщеря си, която беше на две години. Туристите ми направиха голямо впечатление. Тогава един от тях даде на дъщеря ми 100 долара. Банкнотата я пазим и до днес“, обясни Димитрова.
Десетгодишният Борис каза, че ще му е много интересно да пътува с влака.
„Мама ми каза, че това е много луксозен влак за богати хора“, каза момчето.
Анатоли Иванов беше довел седемгодишния си син Борко.
„Дойдох със сина си, защото влаковете са му много интересни. Дори ще отидем да го видим и във Варна този следобед“, каза Анатоли Иванов.
„Много обичам влаковете, но като порасна, не искам да ставам машинист, а пожарникар“, каза Борко.
В композицията, която се състои от 15 вагона,  пътуват 83 туристи от различни държави. Най-много са американците и англичаните. Храната е разнообразна, като в менюто се включва и местно ястие от всяка държава, през която влакът преминава.
За удобството на пътниците се грижи персонал от 47 души.
Стефано Гамбилоне, който е стюард във влака, разказа, че преживяването е като машина на времето.
„Защото всеки ден е като да живееш пре 20-те години на миналия век. Във влака е много хубаво, защото хората, които пътуват с нас, винаги празнуват нещо и всеки път е забавно“, каза Стефано.
Началникът Централната жп гара Радослав Турлаков обясни, че в Русе влакът ще бъде зареден с вода, ще премине технически преглед и гранична проверка.
„До Русе е теглен с два дизелови румънски локомотива. За Варна ще потегли с новия електрически локомотив на БДЖ „Хан Кардам“, обясни Турлаков.
В Истанбул композицията трябва да пристигне утре.
„Ориент Експрес“ ще мине отново през Русе на 3 септември, когато ще престои на гарата 101 минути.
През последните две години заради пандемията от коронавирус пътешествието с луксозния хотел на релси, което се организира веднъж годишно по маршрута Париж-Истанбул, не се състоя.
За последно композицията спря на гарата в Русе на 27 август 2019 година. Тогава във влака пътуваха 91 туристи от 12 държави.