Икона, медал за съхраняване на българските обичаи и традиции и почетен плакет получи читалище „Пробуда“ в Белцов от кмета на община Ценово д-р Петър Петров, който беше след гостите на вековния му юбилей. Празникът събра почти всички жители на селото. 
Кулминацията в завършилата със заря тричасова празнична програма беше участието на народната певица Славка Калчева, която вдигна на крака млади и стари и всички извиха голямо българско хоро.
„Читалището в Белцов се превърна в своеобразна институция, по която вече много други „си сверяват часовника“. Вие, читалищните дейци и самодейци не спряхте да поддържате българския дух, подклаждахте самобитността на местното население, предадохте на младите поколения народните обичаи и традиции. Много е трудно да се изброят отличията и наградите, които читалището е получавало през годините“, се казва в поздравителния адрес на д-р Петров до юбилярите. 
51 жители на Белцов учредяват преди век селския храм на духовността, а сегашната му сграда е започната през 1959 година и е изградена изцяло с доброволен труд. Запазена марка на „Пробуда“ - името, което не е променяно от самото начало - са обичаите Бразая и Къпане на млади зетьове в ледените води на Янтра.