„Чудо! Няма нито един тир пред Дунав мост“. Това споделиха вчера сутринта минаващи покрай граничния пункт русенци, които за пръв път от много време насам не видяха колона товарни камиони. Дали това е моментно явление или дългоочакван резултат от взети от държавата мерки, предстои да разберем. Но междувременно стана ясно, че на границата има и друг проблем. За да минат Дунав мост с дни чакат и колони с товарни влакове.
Войната в Украйна увеличи товарните жп превози над нивото от 2019 г. Системата „Гранични преходи“ в момента е почти задръстена. В неделя сутринта на общата гранична гара „Русе Разпределителна“ имаше 10 чакащи влака в посока Румъния, а някои от тях чакат от 7-8 дни, заяви пред  Bloomberg TV Bulgaria Диан Боев, началник на звено в „БДЖ - Товарни превози“.
За отпушване на трафика се предвижда консорциум от български жп и логистични компании да поеме граничния железопътен контрол. Това е препоръка на Еврокомисията, която иска яснота за това кой носи отговорност за това, което се случва по граничните преходи. Такава практика вече се прилага в други европейски държави. Очаква се пилотните проекти да бъдат на двата най-натоварени контролно-пропускателни пункта - Капитан Андреево и Русе.