Договорът за изграждането на басейн и спортна зала в СУ „Васил Левски“ в Русе ще бъде прекратен и ще бъде обявена нова обществена поръчка за довършването му, съобщи Русе Медиа.
Това се случва година и половина, след като на 10 декември 2020 г, бе направена официално първата копка от русенската фирма „Адис Калинов“ ООД, която спечели обществената поръчка на стойност близо 2,5  млн. лв. без ДДС. Заявеният срок за приключване на работата беше 5 години.
Проверка на възложителя - Община Русе, е показала, че в момента никой не работи по проекта, няма дори и охрана, а според живеещи наоколо строителството е спряло още през пролетта.
Има образувано дело за несъстоятелност в Русенския окръжен съд, по което все още няма решение, за обявяване на несъстоятелност на „АДИС Калинов“ ООД, назначен е временен синдик и са насрочени публични продажби от частни съдебни изпълнители на имущество на фирмата за неплатени задължения, пише изданието.
При откриването на строителната площадка през 2020 г. изпълнителят заяви, че ако Община Русе привежда редовно финансирането, обектът може да бъде завършен не за 5, а за около 3,5 години. Администрацията спазва графика, но строителят се е оказал в невъзможност да изпълни договора заради финансови затруднения.
Затова общинска комисия ще извърши оглед на място, за да установи дали преведените на фирмата средства отговарят на обема и на качеството на свършената до момента работа. След изчистването на отношенията на двете страни и прекратяването на договора ще стартира отново процедурата за обществена поръчка.