Насрочената за петък извънредна сесия на Общинския съвет в Русе по искане на съветниците от ГЕРБ и СДС започна по правилата, макар провалът й да беше предизвестен. В залата бяха само 18-те представители на двете формации при кворум за започване 26 съветници. Всички останали политически сили изпълниха предупреждението си, че ще бойкотират заседанието, тъй като не виждат смисъл от него и го квалифицират като предизборна акция. Въпреки това кметът Пенчо Милков и заместниците му бяха в залата, за да участват в евентуалните разисквания.
Въпреки усещането за бутафорност, бе направена проверка на кворума и след като очевидното бе потвърдено, председателят на ОбС Иво Пазарджиев закри сесията. 
Всъщност най-смисленото нещо в нея беше минутата мълчание в памет на двамата загинали в операция срещу трафик на мигранти полицаи в Бургас. Предложението беше на Пазарджиев и бе направено преди формалното преброяване на присъстващите.
Обявеното от него закриване на заседанието обаче не бе краят на провалената сесия - прецедент в новата история на Русе.
На трибуната излезе съпредседателят на групата на СДС Елеонора Николова и заяви, че организирана в четвъртък Доходното здание от Иво Пазарджиев среща по същите темите, зададени за сесията, по същество е била бламиране на ОбС от собствения му председател. Самата среща беше оприличена от Николова на „ОФ мероприятие“ и тя настоя работата на присъстващите 18 съветници да продължи под ръководствота на зам.-председателя Наталия Кръстева от ГЕРБ.
Общинският съвет има право да упражнява контрол върху приетите актове, подчерта Николова, имайки предвид декларацията от предната извънредна сесия през юли и поставения тогава срок до 10 август да се вземат мерки за решаване на проблема с тировете от страна на държавните институции.
Събралите се съветници ще продължат заседанието, заяви съпредседателят на групата на СДС.
На това Пазарджиев възрази, с аргумента, че няма как да се провежда сесия, след като няма кворум и продължаването и би било една неформална среща.
След нова размяна на реплики кметът пожела да вземе думата, но съветниците от ГЕРБ и СДС заявиха, че щом в залата няма представители на отговорните държавни институции, председателят не си е свършил работата.
Въпреки това кметът Пенчо Милков излезе на трибуната, за да обясни какво е свършила общинска администрация по проблема. Тогава опозицията стана и напусна залата. Милков на свой ред заяви, че на всички обществени обсъждания досега никой от ГЕРБ и СДС не е присъствал, а администрацията ще продължи да се бори с проблемите на града.
След това събитията се пренесоха пред сградата на кметството, където недоволните съветници дадоха обща пресконференция.
На нея беше поискана оставката на Иво Пазарджиев, отказ или поне намаляване на възнагражденията на общинските съветници, председателя на ОбС и кметския екип до края на мандата и превръщането на летище Русе временно в паркинг за тировете. Тези предложения ГЕРБ и СДС ще внесат на следващото редовно заседание на ОбС.
Предложението за проблема с тировете, което така и не бе представено на сесията, бе обявено от Деян Недков от СДС. Той стъпва на опита на други градове, близки до гранични пунктове. Идеята е до изграждането на буферния паркинг временно за тази цел да се използва летище Русе, което може да събере около 2000 камиона. С добра организация единствено проблем може да има за пътуващите от Щръклево и Нисово към Русе, обясни Недков. По думите му този вариант е бил използван в Хасково, където бившето военно летище „Узунджово“ е станало временен паркинг за камионите на „Капитан Андреево“ преди две години.
Съпредседателят на групата на СДС Станимир Станчев обясни, че за първи път се случва Общинският съвет в Русе да бъде бламиран от своя председател. Според Станчев в Русе има много проблеми, които явно БСП и поддръжниците им не смятат за важни, но те съществуват.
„Времето на БСП обаче свърши, след година и половина има местни избори и Русе ще се освободи от т.нар. „коалиция на провала“. По отношение на парите, които извънредната сесия щяла да струва на бюджета - около 50 000 лв., това означава ли, че общината е в лошо финансово състояние? Нека тогава съветниците и кметският екип се откажат от възнаграждения - изцяло или в процент, до края на мандата“, каза Станчев.
Председателят на групата на ГЕРБ Орлин Дяков коментира, че когато има проблеми в един град, съветниците се събират да ги решават. Но според него БСП говорят само за политика и пари, а кметът, въпреки че е положил вероятно много усилия за решаване на въпроса с тировете, е трябвало да бъде наясно с него отдавна - всяко лято румънците пътуват до курортите у нас и в чужбина, а войната през февруари логично е довела до увеличен трафик.
„Кметът трябва да стои в София, а не в Русе, докато проблемите се решат“, каза Дяков.
Според него кметът и ОбС са длъжни да се намесват винаги, когато става въпрос за града им. Той заяви още по отношение на проекта на ВиК, че не може да се призовават гражданите да съдят ВиК, тъй като това на практика е призив да съдят общината, която има 29% дял в дружеството.
Съпредседателят на СДС Елеонора Николова повтори тезата си от залата и нарече действията на председателя на ОбС Иво Пазарджиев като „безпрецедентни“, предвид дублирането на днешната сесия от вчерашната среща. И докато на нея е имало и представители на институции, днес на заседанието на местния парламент не присъства никой. Затова СДС ще внесе искане за освобождаването на Пазарджиев от председател на ОбС, за да може да се посвети той изцяло на адвокатските си ангажименти.
Зам.-председателят на ОбС и зам.-председател на групата на ГЕРБ Наталия Кръстева изрази съмнения, че държавните институции изобщо са били поканени на днешната сесия, въпреки че Иво Пазарджиев в залата заяви, че го е направил. Тя запита в какво качество той е организирал в четвъртък среша в общинска зала, пуснато ли е било искане за това неформално събитие до общината и била ли е платена такса за ползването на зала „Европа“ в Доходното здание.
„С неявяването си днес на сесията колегите от другите политически сили доказват, че за тях поставените въпроси за тировете и водния проект са маловажни. Те омаловажиха мнението на 15 000 русенци, гласували за ГЕРБ и СДС през 2019 г. Гражданите обаче ще дадат своята оценка на изборите. Призовавам да сложим край на политическото лицемерие“, заяви Кръстева.
По-късно Иво Пазарджиев контраатакува в профила си във фейсбук.
„Скъпи съграждани, днес бях обвинен от един бивш кмет на Русе, че съм организирал среща с общински съветници, граждани и представители на институциите за наболелите в града проблеми - трафикът на тежкотоварни МПС и ремонтът на ВиК мрежата. На въпросната среща бяха направени над 30 изказвания от граждани и представители на институциите. Отговори получиха много въпроси.
Не съм съдил въпросната жена, когато напусна града ни и загърби доверието на русенци, за да прави политическа кариера, преминавайки от партия в партия. Не виждам причина да бъда съден от нея за желанието ми за ползотворен диалог между граждани и институции.
Скъпи съграждани, ако моят грях е търсенето на широк дебат с граждани и институции, приемам да бъда грешен. Ще продължа да работя в името на града ни и активното гражданско общество“, написа Пазаржиев.