За първи път в Североизточна България няма да се провежда зонално първенство за юноши (старша възраст) и това е поради липса на достатъчно отбори, които могат да бъдат събрани в група, разказа пред БТА секретарят на ЗС на БФС-Варна Пламен Хаджийски. Но пък положителната новина е "истински бум в бройката на участниците в останалите детско-юношески първенства на Североизток".
Регионът страда сериозно от демографска криза, а в местната Трета дивизия от години има проблеми при създанането на конкурентно първенство с достатъчно отбори. Качеството трудно може да се съпоставя с лигите в Южна България. Но увеличаването на най-малките футболисти в картотеките на БФС-Варна дава сериозни поводи за оптимизъм.
"Само три отбора подадоха заявки за участие в първенството при 19-годишните. Това са Волов (Шумен), Добруджа (Добрич) и Черноломец (Попово). Но след като Лудогорец, Черно море, Спартак (Варна) и Дунав (Русе) направиха втори отбори в Трета лига, групата за юношите (старша възраст) реално загуби смисъл, защото това са същите момчета, просто преместени в мъжкия футбол. Олимпик (Варна) и Доростол (Силистра) също имаха селекции при 19-годишните, но техните момчета отидоха да играят мъжки футбол в други клубове. Така че и те не отпадат от системата, просто правилото за трима футболисти до 23 години им отвори места в други клубове", разказва още Пламен Хаджийски.
"При това положение препоръчахме на трите клуба с готовност за старша възраст да включат отборите си в областните групи. Особено важно е за отбора на Добруджа, който е във Втора лига и според Наредбата за първенствата трябва да има всички възрасти, допълва секретарят на Зона Варна.
Той добави, че в Зона Варна ще има две подбрани групи в младша възраст и в деца с по 10 отбора, които ще се движат паралелно в програмата. Следва 2-а група за юноши до 17 години с 12 участника, както и още три детски групи с по 10 отбора.
"Не мога да не се гордея с масовостта, която сме провокирали при най-малките. В първенствата за футбол-9, футбол-7 и футбол-5 имаме 104 отбора. Това е много повече в сравнение със сезон 2021/22. Масовостта при най-малките е рязко нагоре, което е страхотно".
Но Хаджийски, който е бивш съдия в Първа лига, има притеснение точно с арбитърския състав.
"Нямам никаква представа как ще се справим да покрием всички мачове със съдии. Много рефери се отказват от футбола поради различни причини. А младите хора не искат да се впускат в тази професия. Затова още веднъж каня всеки бивш футболист, или млад човек след юношеска възраст, да приеме предизвикателството на съдийството, каза още Пламен Хаджийски.
Той добави, че вече са започнали обучението за въвеждане на проекта Електронно първенство и в четвърта лига. Както е известно, БФС въведе електронно картотекиране и съхраняване база данни, както и видео-материали за отборите от Първа, Втора, Трета Лига, както и от Елитните юношески групи. Цялата тази информация плюс протоколите на съдиите, делегатите и съдийските наблюдатели се обединява в проекта "електронно първенство".