Северна Македония оказва подкрепа за защитата и насърчаването на езиковото и културното наследство на македонската общност в Албания чрез конкретни проекти и сътрудничество, написа в профила си във Фейсбук външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи след посещението си в района на Голо бърдо, Албания, предаде МИА.
““Трябва да положим допълнителни съвместни усилия с Албания за промяна на работата на граничния пункт Джепище – Требища, което ще подобри икономическото и търговското сътрудничество в този регион, както и свободата на движението на местното население от двете страни на границата“, каза Османи и допълни, че този въпрос е бил поставен като един от най-важните от „македонското население в района на Голо бърдо“.

В публикацията си Османи също така благодари на албанските институции за отличното сътрудничество и подкрепата, оказвана на македонското национално малцинство в Албания.
Османи обяви посещението си в Албания вчера на пресконференция в отговор на въпрос за твърденията, че албански граждани, които се идентифицират като македонци, са подложени на натиск да се определят като българи на предстоящото през октомври преброяване на населението.
Тази седмица лидерът на Македонския съюз за европейска интеграция в Албания Васил Стерьовски, с когото Османи има планирана среща днес, заяви, че „в Албания живеят македонци, българи нито е имало, нито има“.
Албания признава наличието и на българско, и на македонско малцинство в страната.