Австралиецът Джей Вайн показа, че се чувства прекрасно при лоши метеорологични условия и записа втора етапна победа от началото на Обиколката на Испания. След като даде най-добро време в шестия етап, който се проведе при непрестанен дъжд, колоездачът на Алпецин-Декьонинк триумфира и в днешния осми етап с дължина от 153,4 километра от Пола де Лавиана до Колау Фанкуая, където го посрещна гъста мъгла.
Шест километра преди финала Вайн атакува мощно финалното изкачване и хвана напълно неподготвени останалите в челото на колоната. Австралиецът финишира с време от 4 часа, 5 минути и 25 секунди, като изпревари с 43 секунди завършилите на второ и трето място Марк Солер (Испания/ОАЕ) и Рейн Таарамае (Естония/Интермарше).
Четвърти на 47 секунди пристигна французинът Тибо Пино (Групама-ФДЖ), а пети остана белгиецът Ремко Евенепул (Куик-Степ Алфа Винил). Евенепул, който е лидер в генералното класиране, остана на 1:20 минути от времето на Вайн и предвождаше групата на най-големите фаворити, в която бяха още Енрик Мас (Испания/Мовистар) и Примож Роглич (Словения/Йъмбо-Висма).
В генералното класиране носителят на червенето трико Евенепул има аванс от 28 секунди пред Мас и 1:01 минути пред Роглич. Вайн е на 24-то място на 6:33 минути от белгиеца.
С днешното си представяне обаче Вайн облече фланелката на точки за най-добър катерач. Той има 40 точки, а вторият Марк Солер е с 16.
Промяна имаше и в носителя на зеленото трико за най-добър спринтьор, което вече е на гърба на датчанина Мадс Педерсен от Трек-Сегафредо, който има 147 точки. Той изпревари досегашния лидер в тази класация Сам Бенет (Ирландия/Бора-Хансгрое) с пет точки.
В неделя е деветият етап от Вуелтата - 171,4 километра от Виявисиоса до Лес Праерес.