Испанския тенисист Рафаел Надал определи отсъствието на сърбина Новак Джокович от Откритото първенство на САЩ тази година като „много тъжно“. Джокович обяви наскоро, че няма да може да участва. Сръбският тенисист не е ваксиниран срещу коронавирус, което е в противоречие с ваксинационните правила за влизане на чужденци в САЩ.
Това ще бъде втори турнир от Големия шлем тази година, който Новак Джокович пропуска заради ваксинационния си статус, след като през януари не бе допуснат на територията на Австрия и съответно до участие на Откритото първенство на Австралия по тенис.
Рафаел Надал всъщност е един от играчите, които могат да се облагодетелстват от отсъствието на Джокович, тъй като се цели в 23-а титла от Големия шлем, но изрази съчувствие към съперника си.
„От лична гледна точка, това е много тъжна новина. Винаги е жалко, когато най-добрите тенисисти в света, не могат да участват на турнир заради контузии или други причини. Неприятно е за феновете и за турнира. По мое мнение е трудно и за състезатели, защото ние искаме най-добрата обстановка“, коментира Надал.
Испанецът ще играе за Откритото първенство на САЩ за първи път от 2019 година. Той пропусна 4 от последните 10 издания на турнира заради контузии.
Друга от големите звезди в тениса – Роджър Федерер също няма да участва в надпреварата в Ню Йорк след като претърпя три операции на коляното за две години. „Светът на тениса ще продължи, дори и това да не е добра новина за всички. Животът продължава, а също и тенисът ще продължи след мен, след Новак и след Роджър. Без съмнение Новак е един от най-важните състезатели за последните 20 години в историята на нашия спорт. Съжалявам за него, че няма да може да пътува за САЩ“, добави Рафаел Надал.