Първата ракета на България Виктория Томова претърпя поражение в третия, последен кръг на квалификациите на Откритото първенство на САЩ по тенис. Българката загуби от 24-годишната Виктория Кузмова от Словакия с 4:6, 4:6 за час и 30 минути игра.
Така 27-годишната софиянка не успя да се класира за трето поредно участие в основната схема на турнира от Големия шлем в Ню Йорк. През миналата година тя влезе в схемата като „щастлива губеща“.
Виктория Томова имаше предимство от 3:1 успеха срещу словачката в досегашните срещи между двете, но в петия сблъсък между тях допусна второ поражение срещу 182-ата в света Кузмова.
Българката изостана с 0:3 гейма в първия сет, навакса до 3:4, но в следващия гейм представителката на Словакия спаси седем точки за пробив и спечели с 6:4. Последва медицински таймаут за Томова заради проблем с левия глезен, но в началото на втората част тя успя да поведе с 4:1.
Виктория Кузмова обаче спечели следващите пет гейма и стигна до крайната победа, възползвайки се от втория си мачбол, с което си осигури влизане в основната схема на Откритото първенство на САЩ.