Газопроводът между Полша и Словакия, открит в петък, доказва, че връзките север-юг могат да увеличат сигурността, каза полският премиер Матеуш Моравецки, предаде специално за БТА полската агенция ПАП.
Интерконекторът Полша-Словакия е двупосочен тръбопровод за природен газ с високо налягане, свързващ газовия възел на националната система в Страхочина (югоизточна Полша) със словашкия възел във Велке Капушани на границата с Украйна, където минава газопроводът „Братство“ - един от маршрутите за износ на руски газ на запад през Украйна.
Конекторът е дълъг 61 км от полската страна и 106 км от словашката страна с капацитет от 5,7 милиарда кубични метра от полската страна и 4,7 милиарда кубически метра в Словакия.
В речта си на церемонията по откриването на тръбопровода в Страхочина Моравецки каза: „Газопроводът между Полша и Словакия е доказателство, че връзките север-юг могат да укрепят сигурността между нашите страни. Това също е инвестиция [по инициативата] „Три морета“ на държавите от Централна Европа, които по този начин градят своята сигурност."
Инициативата „Три морета“ е проект за подобряване на транспортните и енергийните инфраструктурни връзки между 12-те държави, разположени между Балтийско, Черно и Адриатическо море.
„Това е тръбопровод на мира, това е тръбопровод на сигурност, в противовес на това, което е изградено от Германия и Русия, с подкрепата на други страни, а именно Северен поток I и II“, добави Моравецки.
„Както виждаме, те бяха газопроводи на войната, тръбопроводи, които доведоха не само до дестабилизация в Европа, но и до това, пред което сме изправени днес“, каза Моравецки.
Премиерът изтъкна, че инвестицията отваря пътя за доставка на газ в региона от "практически всички посоки на света". 
(Новина, избрана от полската агенция ПАП за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)