Най-успешният финландски футболен отбор ХИК Хелзинки попадна в свирепа група, според медиите в страната, в днешния жребий в турнира Лига Европа. Останалите отбори в потока имат със сигурност повече опит – миналогодишният първенец в Лигата на Конференциите Рома, Бетис (Испания) и 11-кратните шампиони на България Лудогорец (Разград).
Но капитанът на отбора Миро Тенхо няма намерение да се предава: "Не просто ще натрупаме опит, но целта е да стигнем до следващия кръг", коментира той пред вестник "Хелзингин Саномат".
Желанията на Тенхо за жребия не се сбъднаха, но той не можеше да се оплаче, когато Рома, воден от Жозе Моуриньо, влезе в група С заедно с ХИК. Днес той и съотборниците му се събраха заедно, за да гледат жребия по телевизията на работното им място – стадион "Тьольо".
"Невероятно тежка група. Гледахме жребия заедно с момчетата и тук все още лицата са щастливи, че имаме голям отбор в нашата група, получавайки Рома. Беше и приятна изненада“, каза Тенхо.
И призна, че желанието му е било да се изправят срещу отбор от Висшата лига на Англия – най-популярното първенство сред финландските любители на футбола. Вариантите бяха Арсенал и Манчестър Юнайтед, но в ХИК се разминаха.
"И сега не мога да се оплача. Тези мачове са голяма витрина за всеки от нас в сравнение с Лигата на Конференциите, то Лига Европа очевидно е по-голямо състезание и повече гледано. Със сигурност ще има хора, които ще следят този турнир".
Но спортният потенциал на ХИК се крие в домакинските мачове, а изкуственият терен на стадион "Тьольо" се превърна в трудно място за доста чуждестранни отбори.
"Това е най-голямата помощ, която имаме у дома. Предварително искам да кажа, че Рома и Бетис са отбори в съвсем различна категория от нас, но със сигурност можем да предизвикаме Лудогорец у дома. Разбира се, и срещу двата фаворита ще излезем за победа, в това бъдете сигурни.
"Разбира се, някои противници също играят на изкуствена трева на домашния си терен, като Силкеборг например. Тогава няма полза за нас. Играта на изкуствена трева е напълно различна от играта на трева".
Като капитан на отбора Тенхо води отбора на ХИК в някои от най-бляскавите мачове в последните години. И той оценява този късмет, след като само преди три години пристигна от Интер (Турку).
"Невероятно е да си с ХИК в Европа! Само да съм здрав, да съм във форма и най-голямото щастие за мене ще бъде да изведа отбора на Олимпийския стадион в Рим. Нямам търпение.
"Но трябва да се знае, че ние не отиваме само за трупане на опит в този турнир. Целта е да стигнем до следващия етап. Дори третият в групата продължава да стига до следващите мачове от Лигата на конференциите. Целта ни трябва да е такава, а не просто да сме отражение на големите отбори.
Според Техно, играта на ХИК (Хелзинки) се е подобрила доста в последно време и фактът, че тимът влезе в групите на Лига Европа за първи път от 2014-а година насам, е доказателство за това.
"Допуснахме много малко голове. Това ни помогна да вървим напред. Здравата защита е основен принцип за един отбор, който има цел в турнирите. Натрупахме повече увереност и това се  отрази и на мачовете във вътрешното първенство, казва още 27-годишният централен защитник, който в личен план се надява да влезе и в националния отбор на страната си.