Енергийният сектор, по-специално възобновяемите енергийни източници, и перспективите за разширяване на инвестиционните отношения бяха в центъра на срещата между гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис и гостуващия президент на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян в четвъртък, предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
По време на срещата в правителствената резиденция „Максимос“ Мицотакис информира президента на ОАЕ за инфраструктурата, която се изгражда в Гърция за внос, съхранение и регазификация на втечнен природен газ (LNG), която ще превърне страната в основен енергиен хъб и връзка между Близкия изток и Европа. Премиерът също така поздрави шейха с поемането на президентския пост на ОАЕ.
„Знаете колко високо ценим нашите двустранни отношения“, каза Мицотакис. „Вече сме постигнали много и ще направим още повече на висотата на нашето сътрудничество“, добави той в началото на срещата. Освен това той отбеляза, че ОАЕ ще бъдат почетната страна на годишния международен панаир в Солун, който ще се проведе след няколко седмици. ОАЕ са последователен стратегически партньор на Гърция, с водеща роля в региона на Персийския залив и в световен мащаб, подчерта той.
Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян се извини за забавянето на посещението си, но добави, че отношенията между ОАЕ и Гърция са много важни и неговият ангажимент е те да дават плодове.
Шейхът отбеляза напредъка в двустранните отношения през последните две години и каза, че отношенията могат да бъдат надградени още, тъй като изградената вече основа е много силна.
Двамата лидери се срещнаха последно, когато гръцкият премиер направи официално посещение в Абу Даби през май, за да обсъдят инвестиционните отношения и тяхното разширяване. По-рано, през ноември 2021 г., двете страни подписаха съвместно споразумение за установяване на стратегическо партньорство и друго за сътрудничество във външната политика и отбраната. Мицотакис също посети Абу Даби по това време.
Днес в Атина се състоя и разширено заседание, на което към двамата лидери се присъединиха техните делегации.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)