Най-добрата българска тенисистка Bиктория Томова стигна до третия кръг на квалификациите за място в основната схема на Откритото първенство, след като елиминира Йоане Цугер от Швейцария. Българката победи с 6:3, 7:6 (10:8) за 1 час и 44 минути и така отива в третия кръг на пресяванията. 21-годишната швейцарка заема 167-о място в световната ранглиста на УТА.
Следващата съперничка на първата ракета на България е Виктория Кузмова (Словакия), която днес се справи с 2-0 сета с Настася-Марияна Шунк (Германия) – 6:3, 6:2. Ако ce справи и с Кузмова, българската тенисистка влиза в основната схема на женския турнир.
Томова стартира много лошо, тъй като допусна пробив още на старта. Три пъти имаше шанса да се измъкне, не стана. И за нейна радост успя да върне пробива веднага, след което взе два поредни гейма и поведе с 3:1. Общо седем пробива имаше в деветте гейма на първата част, като за 6:3 тя успя да затвори на третия сет-пойнт.
По подобен сценарий се разви и втората част – осем пробива, но 6:6 и тайбрек. 27-годишната българка проби на нула за 6:5 и можеше да стигне до по-ранна победа.
В тайбрека тя се нуждаеше от три мач-пойнта, за да го спечели с 10:8.