Марк Солер от отбора на Обединените арабски емирства спечели петия етап от Обиколката на Испания, а французинът Руди Молар, който финишира четвърти, поведе в генералното класиране.
28-годишният Солер постигна втория си успех във Вуелтата, след като измина най-бързо разстоянието от 187,2 километра от Ирун до Билбао. Испанецът бе част от група от 13 състезатели, която се откъсна рано и с прекрасно самостоятелно каране в последните километри се добра до победата с време от 4 часа, 15 минути и 23 секунди.
Останалите 12 колоездачи от откъсналата се група дойдоха с изоставане от четири секунди. В последния километър те направиха опит да застигнат Солер, но преднината на представителя на домакините бе сериозна и той успя да я защити.
Втори финишира южноафриканецът Дарил Импей от Израел Премиер Тех, а трети остана британецът Фред Райт от Бахрейн Викториъс. Четвърти завърши французинът Руди Молар от Групама-ФДЖ, а в челната шестица място намериха още американецът Лоусън Крадок от БайеЕксчейндж и германецът Никиас Арнд от ДСМ.
Основната група, в която бе и лидерът Примож Роглич (Словения/Йъмбо-Висма), финишира на 5:09 минути от Солер.
Това доведе до размествания в челото на общото подреждане. Новият носител на "червеното трико" е Молар с аванс от две секунди пред Фред Райт. Трети на 1:09 минути е германецът Никиас Арнд. Четвърти е Лоусън Крадок на 2:27 минути, а Роглич е пети на 4:09 минути.
В класирането по точки първи е ирландският спринтьор Сам Бенет (Бора-Хансгрое) със 127 пункта, а при катерачите начело излезе монегасецът Виктор Лангелоти от скромния тим на Бургос с 13 точки.
В четвъртък е шестият етап от Обиколката на Испания, като той ще предложи 181,2 километра от Билбао до Сан Мигел де Агуайо.