Стартирала е процедура за предоставяне на статут „Недвижима културна ценност“ на хотел „Рига“ и на сграфитото на калканната стена на жилищния блок в непосредствена близост до него. Тя е започнала от страна на Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) по предложение на „Docomomo Bulgaria“ - българското представителство на едноименната международна неправителствена организация за опазване на обекти на Модерното движение.
„Това е още една положителна новина за българския следвоенен модернизъм“, коментират от неправителствената организация. От там напомнят обаче, че в момента има опасност, породена от инвестиционно намерение за строеж на 7-10 етажна сграда в непосредствена близост до хотел „Рига“, която би заличила ключови характерни гледки към хотелския комплекс, както и устройствената му значимост като репер в крайбрежния градски силует.
От организацията се надяват, че процедурата от НИНКН ще спре тези намерения, „за да се запази тази интернационална кутия, като знаков пример за архитектура от световното течение на Интернационалния стил, но закотвена на българския бряг на река Дунав“.