Областният съвет на БСП подреди с гласуване челото на кандидатдепутатската си листа за извънредните избори на 2 октомври. На второ място след бившия земеделски министър Иван Иванов, назначения от София за водач, безапелационно е избрана Ивалинка Цанкова. Трета е Биляна Кирова. Четвъртото място е предвидено за коалиционен партньор, но е възможно да бъде заето и от представител на БСП.
Ивалинка Цанкова е завършила ВСИ-Пловдив, специалност агр.инж. „Полевъдство“ и Стопанската академия в Свищов със специалност „Публична администрация“. Заемала е водещи позиции в различни структури и организации: в администрациите на АПК и ТКЗС-Пиргово, експерт „Земеделие и гори“ в Община Иваново, общински съветник и зам.-кмет на Община Иваново. Член е на Църковното настоятелство на Русенска митрополия. В момента е собственик и ръководител на интересен семеен земеделски бизнес - за производство на лозов посадъчен материал. На изборите миналата година е била на 3 и 4 място в листата на БСП.
Биляна Кирова е юрист, завършила е Русенския университет и в момента е асистент в една от катедрите на Юридическия факултет на университета, има опит като помощник в кантората на частния съдебен изпълнител Цветанка Георгиева. Общински съветник в Русе и председател на една от постоянните комисии - за взаимодействие с гражданското общество. През 2020 година бе отличена от русенския общински съвет на БСП с приза „Най-изявен млад социалист“ в конкуренция с още седем номинирани. Миналата година също беше в листата на БСП.
Второто място в русенската листа може да се окаже с цената на депутатска банка, ако Иван Иванов, който води листата и в родния си Шумен, предпочете да представлява в Народното събрание своя край. Възможно е обаче и да вземе мандата от Русе, за да отвори пътя на шуменски съпартиец или пък по решение отгоре с оглед сложните отношения на местната организация с лидера на партията Корнелия Нинова.
Предложената от Русе подредба на листата обаче може да претърпи промени. Окончателният вид на листата ще бъде изяснен на „Позитано“ 20 в столицата, където се очаква заседание на Националния съвет на партията в четвъртък, 25 август.