Нидерландката Фемке Бол записа историческо постижение в бяганията на една обиколка на европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен.
22-годишната Бол стана първата жена, която печели титлите на 400 метра и 400 метра с препятствия. След като преди броени дни триумфира със златото в гладкото бягане, сега нидерландката взе отличието и в хърделите.
Бол финишира за 52.67 секунди, като постави и рекорд на европейските първенства. Тя бе убедително начело в заключителните 200 метра от дистанцията и не остави съмнение в превъзходството си.
Второто и третото място останаха за представителките на Украйна Виктория Ткачук и Анна Рижикова. Ткачук стигна до среброто с време от 54.30 секунди, докато Рижикова се добра до бронза с 54.86 секунди.
При мъжете в същата дисциплина - 400 метра с препятствия, световният шампион Карстен Вархолм бе без конкуренция. Норвежецът спечели с 47.12 секунди и също като Бол постави рекорд на европейските шампионати.
Среброто остана за представителя на Франция Вилфред Апио с 48.56 секунди, а състезаващият се за Турция кубинец Ясмани Копейо допълни тройката с 48.78 секунди.
Рекорд на шампионатите имаше и в сектора за мятане на диск при мъжете, където златният медал стана притежание на 19-годишния литовец Миколас Алекна. Синът на легендата в този спорт Виргилиус Алекна постигна впечатляващите 69,78 метра при петия си опит. 
С него той изпревари с метър и половина основния си конкурент - словенеца Кристян Чех, който остана втори. Изненадващо бронзът стана притежание на британеца Лорънс Окойе, който с лично постижение от 67,14 метра изпревари шведите Симон Петерсон и Даниел Стал.
Това далеч не бе единствената изненада за вечерта, тъй като в бягането на 3000 метра стипълчейз при мъжете европейската титла бе спечелена от финландеца Топи Райтанен. 26-годишният атлет върна скандинавската република към най-силните и години от средата на миналия век, когато тя бе абсолютен доминатор в средните и дълги бягания.
Райтанен спечели златото с 8:21.80 минути, като изпревари италианеца Ахмед Абделуахед с 0.55 секунди. Трети с 8:23.44 минути остана друг италианец - Осама Зоглами.
Без изненади обаче премина състезанието на 1500 метра при жените. Там европейската титла стана притежание на британката Лора Мюир с 4:01.08 минути. Втора завърши ирландката Киара МагИън с 4:02.56 минути, а София Енауи от Полша допълни призовата тройка с резултата си от 4:03.59 минути.