Нидерландският тим Йъмбо-Висма спечели отборния часовник, с който бе даден старт на 77-мата Обиколка на Испания.
Тази година Вуелтата започва с три етапа на територията на Нидерландия, след което ще пренесе на Иберийския полуостров, а Йъмбо-Висма се възползва по отличен начин от домакинството си предимство и подкрепата на феновете по улиците на Утрехт.
Колоездачите на Йъмбо-Висма изминаха 22,3-километровото трасе за 24 минути и 40 секунди, а пръв финалната линия пресече нидерландецът Роберт Гесинк, който ще облече и червеното трико на лидер в утрешния втори етап. Победата в днешния етап бе добре дошла и за словенеца Примож Роглич, който се стреми към четвърта поредна титла във Вуелтата.
На второ място в днешния етап завърши съставът на Инеос, който изостана с 13 секунди от времето на Йъмбо-Висма. Третата позиция бе заета от Куик-Степ Алфа Винил на само секунда от Инеос.
Отборите на БайкЕксчейндж, Обединените арабски емирства и Групама-ФДЖ допълниха шестицата, като финишираха съответно на 31, 33 и 38 секунди от Йъмбо-Висма.
В събота предстои вторият етап, в който вече ще се кара изцяло индивидуално. Той е с начало в Хертогенбош и край в Утрехт и дължина от 175,1 километра.