Заподозреният за атаката срещу писателя Салман Рушди пледира отново невинен по обвинения в опит за убийство и нападение пред съд в щата Ню Йорк. Това бе неговото първо явяване в съдебната зала, след като през уикенда голямо жури му повдигна официално обвинения и тогава той за първи път каза, че не признава вината си по тях, предадоха световните агенции. Хади Матар, американец от ливански произход, бе обвинен, че на 12 август намушка с нож Рушди. 
Матар се яви днес в съда в Мейфил, където присъстваше и пресата. Матар влезе в съдебната зала с наведена глава, с маска, с белезници и облечен с затворническа униформа на черни и бели ивици. Той говори чрез адвоката си Натаниел Барон и само на два пъти лично каза нещо, когато трябваше да отговори утвърдително на процедурни въпроси.
Матар рискува да получи до 25 години затвор по обвинението за опит за убийство и до 7 години затвор по обвиненито в агресия.
Съдията по делото Дейвид Фоли постанови Матар да не бъде пускан под гаранция и да остане в предварителния арест. А обвинението повтори, че атака е била предварително замислена и е била насочена срещу Рушди.
Адвокатът Барон подчерта пред медиите, че клиентът му има правото на справедлив процес и на спазване на презумпцията за невинност в една правова и демократична държава. Юристът изрази съжаление, че делото е обект на такова медийно внимание и на един процес с публика.
Хади Матар не каза дали се е  вдъхновил за атаката срещу Рушди от фетвата на иранскикя аятолах Хомейни през 1989 г. Пред в. "Ню Йорк пост" обаче заяви, че изпитва уважение към аятолаха, който е забележителен. А за Рушди той каза, че не е добър човек и че е атакувал исляма.