Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД) ще наеме срещу 12.4 млн. лв. частна компания, която ще драгира (удълбочава) коритото на  Дунав в българския участък. Това се разбира от съобщение за отварянето на ценови оферти в търга, организиран от агенцията и транспортното министерство. Посочената цена е предложена от варненската компания „Космос шипинг“, а другите двама участници в поръчката не са допуснати заради несъответствие с условията й.
През тази година ИАППД се сдоби със собствена техника за драгаж на стойност 21 млн. лева, закупена с помощта на европейско финансиране. В края на юни бе обявено, че тя започва работа в традиционно критичния през лятото  район на остров Белене. Още тогава бе обявено, че паралелно е в ход обществена поръчка за извършване на драгажни дейности. 
Помощ от частна фирма се налага заради необходимостта да се работи на повече от един участък едновременно, обясняват от транспортното министерство. Опитът на ИАППД показвал, че е необходимо едновременно обработване на повече от 3 критични участъка на различни места. През 2021 г. са отчетени повече от 8 критични участъка, а през този месец праговете участъци са 18. Вчера нивото на реката спадна до -59 см - най-ниската стойност от началото на това лято.