Рекорден брой от близо 50 хиляди „мъртви души“ ще фигурират в списъците за насрочените за 2 октомври парламентарни избори в областта, показват изчисления на „Утро“. Въпреки че от проведеното през септември 2021-ва национално преброяване мина почти година, резултатите от него все още не са официално обявени и населението по области и общини не е актуализирано. Така че избирателните комисии работят по старите списъци от 2011 г. В които присъстват хора, които от години са се преместили в друг избирателен район или в чужбина, но продължават да се водят на адрес в Русенско.
По предварителни списъци в областта гласоподавателите са 203 249, обяви Областната администрация. А според обявените през януари тази година предварителни резултати от националното преброяване в Русенско живеят едва 181 460 души. И това е към септември 2021 г., броят може вече да е паднал под 180 хил., тъй като населението на областта намалява неотклонно и с устойчив темп. От това число трябва да се извадят и около 25 хил. деца на възраст под 18 г., които нямат право да гласуват.
И какво излиза? В действителност реално живеещите с право на глас в Русенско са около 155 000, а държавата ги брои 203 000. И почти една четвърт от избирателните списъци ще са „мъртви души“.
Заимстваният от безсмъртното едноименно произведение на Гогол термин всъщност не е коректен, тъй като не става въпрос за някакви починали хора (освен ако са си отишли съвсем наскоро), а за такива, които живеят от години извън Русе. ГРАО брои хората, регистрирани по постоянен и настоящ адрес, а статистиката отчита само реално живеещите тук. Такива хора вероятно всеки може лесно да открие - ако ваш познат е в чужбина от няколко години, потърсете името му в избирателните списъци и той почти сигурно ще фигурира там. Това съвсем не означава, че с гласа му задължително ще бъде извършена някаква манипулация, но теоретичната възможност остава и на всички избори става повод за обвинения в манипулации на вота. Това несъответствие между официалните списъци и действителното положение изкривява и данните за избирателната активност. Когато съобщят за 50% избирателна активност, а 25% от избирателите са фиктивни, т.е. съществуващи само в списъците, това означава, че действителната активност е 75%.
Разликата в данните на ГРАО и НСИ съществува от години и никое правителство не се е наело да оправи този проблем. Последните служебни и редовни кабинети също. И сигурно съвсем случайно официалните данни от преброяването 2021 ще се обявят на следващия ден след изборите - на 3 октомври. 
Коригирането на населението по области ще доведе до изменения в броя на мандатите в избирателните райони и отсега може да се каже, че промените няма да са в полза на Русе. Според предварителните резултати от преброяването населението на страната е 6,5 млн. души, което значи, че за всеки един от 240-те мандата трябват 27 000 население (дори още повече ако се отчетат и гласовете от чужбина, които сега се добавят към избрани чрез жребий многомандатни райони). И за живеещите 181 хил. в Русенско се падат 6,70 мандата. Така че за следващите парламентарни избори след 2 октомври, от областта най-вероятно ще се избират 7 депутата.