Трети март не донесе празнично настроение у жителите на кварталите Средна кула и Долапите, тъй като за трети пореден ден те блокираха движението в двете посоки на пътя Русе-София. Около 200 души със знамена и плакати очакваха идването на областния управител Венцислав Калчев, от когото да чуят защо проектът за канализацията на двата квартала е спрян.
Той обаче така и не дойде, което допълнително разбуни напрежението сред хората, които в 21 век нямат ВиК мрежа и от ден на ден опасността къщите им да рухнат се увеличава.
„Областният управител русенец ли е и ако е такъв защо тогава не е при нас? Кой ще плати пропадналите ни къщи? Стига политика - искаме канал“, роптаеха хората. Въпреки блокирането на движението и натрупването на километрични опашки от автомобили и камиони, напрежение между шофьорите и протестиращите нямаше.
С аплодисменти бе посрещнат вчера кметът на Русе Пламен Стоилов, който обясни на хората, че се е опитал да убеди Калчев да се срещне с тях, но не успял. Въпреки това среща между недоволните граждани и представителите на общинската и областна управа е насрочена за днес. Хората обаче вече планират поредната си акция и се канят от сутринта да застанат пред сградата на властта екипирани с тоалетни чинии.
„Искам едно да е ясно - кметът си е изпълнил ангажимента и още през ноември бяхме готови да работим по проекта. Сега обаче се опитват да ви убеждават, че Общината е закъсняла. Но ако до 1 месец проектът не тръгне, няма да можем да го завършим освен ако сроковете не се удължат“, заяви пред хората Пламен Стоилов.
„Причината за забавянето на проекта е, че някой преди нас не си е свършил работата и сега се опитват политически да изместят нещата и да вменят вина на правителството и на изпълнителната власт“, заяви депутатът от БСП и зам.-председател на парламентарната комисия по околната среда и водите Добрин Данев и допълни, че проектът се е забавил и финансовият ресурс е свършил и той не е финансиран.