Децата на новото време имат нужда от разбиране, любов и подкрепа, сподели в интервю за БТА Нели Николова от Разград. Тя е магистър по история, в момента учител в Основно училище “Васил Левски” и лектор в Центъра за извънучилищна подготовка “Резонанс”. От 2015 г. работи с Теория от Когиталността, а след появата на Академия Когиталност през 2018 г. отговаря за италианския вариант на Академията. Нейни са преводите на книгите на Енциклопедия Когиталност на италиански, както и на всички книги в богатата библиотека на сайта, и материалите, включени в програмата за самообучение. 
Николова казва, че след дългия и плодотворен период в Регионалния исторически музей в Разград се е почувствала “призована” да се върне в училище при децата. Темата за децата на новото време сега е неин приоритет. От 22 до 26 август тя ще е лектор на летен модул „Академия Когиталност и децата на новото време“, организиран от Центъра за извънучилищна подготовка „Резонанс“ в Разград. Модулът ще се провежда всяка вечер от 17:30 до 19:00 ч. Той ще е изцяло онлайн, за да има възможност за участие на всеки, независимо от населеното място.
„Основната идея на инициативата е да разчупим стандартите в работата с новите деца, да дадем един по-различен поглед на „проблемите“, които срещаме в работата си с тях“, каза Николова. Тя обясни, че програмата е разработена на основата на постановките и концепциите на Академия Когиталност и е подходяща за всички, които взаимодействат с децата - родители, учители, възпитатели. 
По думите й потребността от подобна интерпретация е възникнала от практиката, от работата й с децата. „И тъй като всички сме действащи лица във взаимодействието с тях, всеки от нас - учител, възпитател, родител има нужда от ново възприемане на това взаимодействие. Модулът дава един различен поглед на „проблемите“, които имаме в работата си с децата“, сподели Нели Николова. Тя добави, че е редно да се знае - там, където има проблеми, са всъщност най-големите възможности. Според нея точно този различен поглед дава варианти и идеи в това да се разбират и подкрепят децата. 
„Няма „проблемни деца“, има деца, които ни носят информация за еволюцията на човечеството. Има деца, които ни носят послания, които помагат и на нас да откриваме истинската си същност и мисия“, каза преподавателят. 
Нели Николова обясни, че процесът е двустранен, а модулът ще даде теоретични и практически насоки за новото разбиране. „Ще насложим информацията на основата на постановките и концепциите на Академия Когиталност и ще работим с една нова, когитална педагогика. На базата на законите и принципите на съществуването. От няколко години работя с Академия Когиталност, която ни показва как ние самите сме творците на своята реалност. Защото всичко е физика. И тъй като понастоящем работя с деца, реших да насложа работата с тях на основата на постановките на това Знание, защото така нещата изглеждат наистина различно. И много лесно идват идеите“, сподели Николова.
Тя обясни, че Когиталност идва от прословутата фраза на Рене Декарт „Cogito ergo sum”  - (Мисля, следователно съм, следователно съществувам), т.е. как ние самите с мислите си създаваме реалността си. Когиталност означава мисловност, менталност изобщо. „Разбира се, Теория от Когиталността се развива и като теория, и като практика“, посочи Николова. Тя сподели, че децата на новото време носят възможности за забележителни еволюционни промени в нашия свят. По думите на преподавателя те идват с мисия и цел, но се нуждаят от нашата помощ. „Тяхната надареност и мъдрост някак ни носят просветление и спомени за времена и светове, за чието съществуване дори сме забравили. Те са тук с мисията да ни научат, че има по-велика действителност, те са и нашето бъдеще“, каза Нели Николова. Според нея фразата „Децата са нашето бъдеще“ не е само клише. „Всъщност ако се вслушваме в думите им, човечеството е поело към една по-добра, много по-положителна реалност - онази, която е по-глобално ориентирана и от полза за всички“, добави разградчанката. 
Тя обясни, че често поради някои промени във връзките на енергийната функция едно дете от новото поколение може да изглежда различно или дори с очевиден недъг. „С други думи, някои от децата на новото време на пръв поглед не функционират „нормално“ на умствено, емоционално или физическо равнище. Някои имат недъзи, от дребни до значителни. Някои може да са с увреждане, но пък демонстрират духовна яснота, издаваща мъдрост, далеч над тази на повечето възрастни. Дори в случаи, когато  не говорят или не могат да говорят, но повечето от тях общуват интуитивно с повече лекота, отколкото доста от нас с думи“, посочи Николова. По думите й тези деца са просто „с различни дарби“. Те са със силно развита интуиция и големи таланти, но въпреки това имат очевидни затруднения с линейното усвояване на знания или ученето наизуст. Поради високата си интелигентност те често се отегчават, показвайки признаци на апатия под формата на лоши резултати в училище или проблемно поведение. Мисленето им е различно, често ги определят с дефицит на внимание или хиперактивност. Те са с различна честотна настройка. А това в много от случаите изглежда като лошо поведение, смята експертът. 
Ето защо според нея е необходимо едно по-дълбоко разбиране на възрастните в работата с тези деца. „Редно е да отглеждаме тези деца по начин, който да отчита нивото им на съзнание. А ние се мъчим да ги натикаме в тесните кутийки на социалните очаквания, основаващи се на норми, които просто не са валидни за тях. Нужно е да прилагаме нови, различни образци, за да насърчаваме талантите на тези малчугани. Ако ги наблюдавате, ще бъдете удивени колко много информация поемат. Но когато се отнасят с тях като с различни, те израстват с ниско самочувствие“, отбеляза Николова.
Тя добави, че с децата на новото време трябва да се работи с разбиране и подкрепа. „Трябва да им позволим да бъдат себе си, да се научим да слушаме информацията и посланията, които ни носят. Оттам нататък нещата се случват от само себе си. А най-добрият и благороден начин да подпомагаме тези деца, е да се настройваме на вибрациите им с хармоничния си резонанс“, допълни Нели Николова.