Десет дни остават до старта на велосипедното приключение „Дунав Ултра“, което се провежда за девета поредна година и популяризира поречието на Дунав като прекрасно място за туризъм и отдих. Насловът на тазгодишния пробег, в който на 28 август от Видин ще стартират близо 160 колоездачи от България и Румъния, е „Реката, Добруджа и морето 2022“. Крайната точка на 700-километровия маршрут е Дуранкулак, до който колоната ще стигне с преход през сърцето на Добруджа.
Един от начините, по които организаторите тази година допринасят за популяризирането и представянето на екзотичния район край река Дунав и Добруджа, ще са специално издигнати 4-метрови флагове с имената на населените места по маршрута. 
На знамената ще бъде поставен герба на всяка община, всички те ще бъдат на предварително избрани места - контролни точки, предимно представителни зони в централната част на населените места, откъдето маршрутът преминава. Участниците ще споделят снимка с флаговете, популяризирайки по този начин имената на населените места в и извън пределите на страната. Такива флагове ще има издигнати в гр. Видин, гр. Мизия, гр. Оряхово, с. Лесковец, с. Остров, с. Крушовене, с. Байкал, с. Гиген, гр. Гулянци, гр. Никопол, гр. Белене, гр. Две могили, гр. Русе, с. Сребърна, гр. Силистра, гр. Генерал Тошево и с. Дуранкулак.
За да подкрепят каузата и в чест на преминаващите велосипедисти, общините-партньори организират тържествено посрещане и забавления на местни жители и гости.
В община Две Могили двойникът на войводата Филип Тотю - Иван Дафинов, ще посрещне участниците в най-големия велопоход с комитска униформа, сабя и пищови. Така беше и миналата година и срещата на младите колоездачи с вехтия войвода беше едно от паметните събития на обиколката.
 Контролната точка, където ще бъде издигнат официалният „Дунав Ултра“ флаг ще бъде къщата-музей „Филип Тотю“. По време на събитието, тази година, участниците ще бъдат посрещани не само от двойникът на Филип Тотю, но той ще бъде придружен и от баба Велика, с която легендарният хайдутин не е минавал под венчило, но всичко сочи, че е била най-скъпа на сърцето му. За всеки от преминаващите през къщата на поборника ще има индивидуални подаръци и ще бъде осигурен подкрепителен пункт - храна и напитки, произведени от местни фирми. Ученици ще посрещат велосипедистите през дните на преминаване през Две могили. Основен организатор на този градски празник е Община Две могили.
В Русе ще бъдат издигнати два флага, разположени на централния площад „Свобода“. Мястото е един от най-разпознаваемите символи на Русе - кръглият фонтан.
Най-интересните моменти по време на събитието в информация и снимки ще могат да се следят на страницата на събитието тук: https://dunavultra.com/dunav-ultra-2022-the-river-dobruja-and-the-sea
Както и в профилите на Дунав Ултра в социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм.
Велопоходът се провежда с подкрепата на Министерство на туризма и общините Видин, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Две Могили, Русе, Силистра, Генерал Тошево и Шабла.