Да бъде определено максимално време от минута за проверка на камион на всички гранични пунктове, които са вътрешни за Европейския съюз - това предлага евродепутатът Андрей Новаков, който вчера даде брифинг в района на Дунав мост. 
През последната половин година се работи по законодателна евроинициатива, която би могла да реши проблема с опашките на граничните пунктове, от които и русенци са недоволни, съобщи Новаков. 
По думите му на европейско равнище е нужно решение от няколко стъпки.
„Необходими са 100 000 подписа, за да внесем петиция до Европейския парламент, с която да сезираме всички европейски институции за решаване на проблема - назначаване на европейска проверка защо се случват опашките и оказване на натиск между всички държави членки, които допринасят за тези опашки“, каза Новаков.
В момента в Европейския парламент е внесено законодателство, което определя време за чакане на влак на граница от 15 минути.
„Това, което ще направя, е да внеса изменение в този регламент, с което да определим максимално време за проверка на камион от минута. Към момента то е над три минути. Това означава, че ако успея с тази поправка в Европейския парламент, опашките би трябвало да се свият над три пъти“, каза Новаков.
Началото на събиране на подписи ще бъде поставено през идната седмица. Заедно с петицията ще бъдат внесени в Европейския парламент през септември. Очакванията са до края на годината да има яснота кога от европейска страна този проблем ще бъде решен.
Новаков обясни, че опашки от камиони има не само между България и Румъния, а също в Унгария, Словения и Гърция.
„Призовавам всички хора - без значение дали карат камион, или не, ако искат да помогнат на градовете, които се борят с този проблем, да се подпишат“, заяви Новаков.
И вчера имаше километрични опашки от камиони в района на граничния пункт. Превозните средства изчакват в една лента в участъка между Русе и Мартен и по международния булевард „България“, но до задръстване на движението, каквото имаше през последните дни, не се стига.
Кметът на Мартен Димо Тонев коментира, че трябва да мине време, за да се види дали има ефект от предприетите мерки.                                   

ГЕРБ внася две предложения на поисканата от партията извънредна сесия

 Областният координатор на ГЕРБ Георги Кръстев и председателят на групата общински съветници от партията Орлин Дяков участваха в брифинга на Андрей Новаков.
Проблемът е особено наболял за русенци. Ние приемаме присърце този проблем и ще направим всичко възможно този проблем да бъде решен веднъж завинаги, заяви Георги Кръстев. 
Имаме конкретни предложения, които ще внесем на инициираната от ГЕРБ извънредна сесия на Общинския съвет, каза Орлин Дяков.
Сесията ще бъде свикана единствено за дискутиране на този проблем и намирани на конкретни решения за него.