Отворени са офертите на кандидатите в обществената поръчка за определяне на изпълнители на строителния надзор при изграждането на първите 75,6 км от автомагистралата Русе-Велико Търново, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“. Общата сума за това е 37 978 275 лева без ДДС. С начисляването на данъка сумата става 45 573 930 лева.
Тръжната процедура е в две обособени позиции. В първата е осъществяването на надзор при строителството на участъка от Русе до Бяла, а във втората - на обходния път на град Бяла. Прогнозната стойност на поръчката е 24 568 500 лв. без ДДС. 
В обособена позиция 1 са отворени офертите на 11 консорциума.
Участъкът от Русе до Бяла с дължина 40,24 км. ще започва на 3 км източно от Дунав мост при пътен възел с пътя Русе-Силистра и ще завършва непосредствено след пътния възел с пътя при 40-ти км по автомагистралното трасе. Прогнозната стойност на поръчката за строителен надзор при изграждането на отсечката е 13 409 775 лв. без ДДС.
Офертите в обособена позиция 2 също са 11 и също са на обединения от фирми.
Това е обходът на Бяла с дължина 35,4 км. Той ще започва при 40-ти км, непосредствено след пътния възел с трасето от Русе и ще завършва при 76-ти км след пътния възел с пътя Гара Бяла-Плевен. Прогнозната стойност на поръчката за упражняване на строителен надзор е 11 158 725 лв. без ДДС.
Проектното трасе на автомагистралата е 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе-Бяла, обход на град Бяла и Бяла-Велико Търново. АПИ е предложила на проектът за изграждане на магистралата да бъде включен за европейско финансиране от бъдещата програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.
На цялото трасе от 132,84 км се предвижда изграждането на редица големи съоръжения - 22 моста и виадукта с обща дължина близо 15 км и 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в участъка Бяла-Велико Търново. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи ще е чрез 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Ще се изградят и 8 площадки за отдих, разположени двустранно на трасето. След изработване на техническите проекти за трите участъка ще бъде прецизирано местоположението, броя, вида и дължината на големите съоръжения.
Строителните работи ще започнат от участъците с най-интензивно движение, каквото е трасето Русе-Бяла.