Над 20 километра опашката от автомобили се натрупа вчера пред Дунав мост и напрежението достигна нови върхове.
Работещи в района на Дунав мост и шофьори на леки автомобили и камиони недоволстват, тъй като международният булевард „България“ в посока към граничния пункт отново беше блокиран. По думите им причина за това са недобросъвестни водачи и липса на достатъчен контрол.
„Пълна лудница е. От 14 часа съм на опашката. Пътувам от Варна за Букурещ вече три дни. Срамота“, заяви Костадин Костадинов, шофьор на камион. По думите му камионите се редят в двете ленти в платното на международния булевард в посока Дунав мост, защото няма кой да ги контролира.
„Има спящи шофьори, които са паркирали на пътя. Колегите ги изпреварват и се получава задръстване. Чуждите граждани правят каквото си поискат в нашата държава, а в Румъния за подобно нарушение взимат шофьорски книжки“, каза Костадинов.
Ростислава Методиева, която е мениджър екип в куриерска компания, чийто централен офис се намира на булевард „България“, заяви, че подобно нещо не би се случило в никоя друга държава.
„Тотален блокаж е. Възмутени сме. Положението е за жандармерия. Тотално безхаберие. Проблемът може да се реши организационно. Със сигурност органите на реда разполагат и с хора, и с ресурс да регулират движението и да отпушат тапата. Има камиони и тирове, които са на опашката от 21.00 часа снощи. Нашите камиони с пратки не могат да влязат в склада. Не можем да си вършим работата. Чакаме камиони с пратки, които трябваше да дойдат в 2.00 часа тази нощ, а още ги няма“, обясни Методиева.
Управител на друга фирма на бул. „България“ заяви, че заради стената от камиони, която на практика е преградила входа на фирмата, два дни в нея не е стъпвал нито един клиент.
„Това е пълен хаос! Всички засегнати от него търпят огромни загуби! Кметът, областният управител и директорите на Пътното управление и ДАИ да излязат от кабинетите си и да дойдат на място, докато се решат проблемите“, призова той.
Във фейсбук групата „Обществен съвет Русе“ се появи предложение кметът Пенчо Милков да обяви иззвънредно положение в града.
Друг участницик в същата общност даде идея бул. „България“ да се блокира с лични автомобили до намиране на изход от ситеацията.
Интензивният трафик на камиони и задръстването, което се получава, създават проблем и за градския транспорт на Русе, но това е само още един щрих от общата мрачна картина.